Buiscar verhuist naar Apeldoorn
Transportwagenfabriek Buiscar wordt in 1936 opgericht in Den Haag door Theo Aardse. Die heeft zich een jaar daarvoor bij een kwekersbedrijf in het Westland verbaasd over het gezwoeg met houten en ijzeren wagens. Dit inspireert Aardse tot het fabriceren van lichtere karretjes en steekwagens, gemaakt van buizen. Zijn idee slaat al snel aan en op zoek naar een grotere bedrijfslocatie laat Aardse in 1941 zijn oog vallen op Apeldoorn, waar Buiscar onderdak vindt in de voormalige papierfabriek van de N.V. Wilhelmina aan Kanaal Zuid.
Dat er op dat moment een wereldoorlog gaande is, lijkt Buiscar niet te deren. De behoefte aan producten zoals steekwagens, perronwagens, en kruiwagens – om maar wat dingen uit het assortiment te noemen, leidt daar in de eerste Apeldoornse jaren niet onder. De bezetter heeft bovendien ook karren nodig. Maar wanneer in 1944-1945 de aanvoer van grondstoffen vrijwel stokt, komt ook bij Buiscar de productie stil te liggen.
Wederopbouw
Al snel na de bevrijding pakt het bedrijf de draad weer op. De wederopbouw kan niet zonder vorkheftrucks, handpallettrucks, tractoraanhangwagens, enzovoort.
In 1948 wordt een onder de naam ‘Mentor Technische Handelsmaatschappij’ een aanvullende handelsafdeling opgericht om ook buitenlandse fabrikanten te kunnen vertegenwoordigen en om de export vanuit Apeldoorn te stimuleren.
In de jaren ’50 en ’60 groeit Buiscar verder. Het produceert trailers voor containeroverslag in havens en koffertrailers voor vliegvelden. Ook levert Buiscar handpallettrucks, pompwagens en tractoraanhangwagens voor de Post, voor het transport van post op de perrons, en passagierstrappen voor vliegtuigen. Dat Buiscar meer maakt dan allerlei rollend materieel, blijkt wel uit de polyester- en glasfiber-afdeling waarmee het bedrijf zich uitbreidt. Daar worden onder andere stoelzittingen, traptreden en stapelbare viskisten geproduceerd.
Electrotrucks
In de jaren ’70 verlegt Buiscar de koers van eenvoudige steekwagens, kruiwagens en transportkarren naar complexere transportinstallaties en -systemen, hydraulische laadkleppen en elektrotrucks. Specialisatie om de stijgende loonkosten te compenseren. In de jaren ’80 legt Buiscar zich met succes toe op systemen voor de containeroverslag.
Ondanks alle creativiteit en innovaties verliest Buiscar uiteindelijk de slag met de concurrentie. Op 4 juni 2003 meldt de Apeldoornse Courant het faillissement van het bedrijf. Daarmee verdwijnt de naam Buiscar definitief uit Apeldoorn. Hoewel…
Op de zijmuren van de nieuwbouwwoningen die vanaf 2014 op de voormalige bedrijventerreinen aan Kanaal Zuid verrijzen, zijn de namen aangebracht van enkele fabrieken die daar ooit stonden. Eén van die namen: Buiscar.