Water

Apeldoorns Kanaal ter hoogte van de Koudhoornse Sluis. Schilderij van Willem Bastiaan Tholen, 1909
Apeldoorns Kanaal ter hoogte van de Koudhoornse Sluis. Schilderij van Willem Bastiaan Tholen, 1909

In de gemeente Apeldoorn hebben ooit meer dan 80 watermolens gestaan. Het oudste watermolencomplex aan een natuurlijk beek in de gemeente Apeldoorn was eigendom van de Hertog van Gelre en komt in 1294 voor het eerst voor in de annalen. Vanaf de 16de eeuw groeit het aantal watermolens dat aan sprengen staat gestaag. Het grondwater in de stuwwal wordt aangeboord in sprengkoppen en via kanaaltjes, de sprengen, naar watermolens geleid. Deze watermolens leveren energie voor allerlei activiteiten en ze worden met de tijd steeds meer ingezet voor de papierindustrie. Als papiermolens aan het einde van de 19de eeuw niet meer rendabel blijken, worden ze omgevormd tot machinaal aangedreven papierfabrieken en wasserijen. Het belang van de beken neemt af, terwijl dat van het in 1868 voltooide Apeldoorns Kanaal juist toenam, met name als verkeersader. Papierfabrieken en wasserijen zijn nog altijd belangrijke bedrijfstakken in de gemeente en de sprengen en beken, het Kanaal en de watermolens zijn nog steeds een waardevol onderdeel van ons landschap.

lees meer >

De favorieten van

Teo van den Brink

"De liefde voor onze stad deel ik met gasten die in onze bed & breakfast verblijven"
Wat ik in een klein dorp gemist had, kon ik ruimschoots inhalen: op de fiets naar het filmhuis, bij ondergaande zon op het terras, last-minute dineren omdat koken soms niet uitkomt.
Teo van den Brink

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.