Minerva aan de Paslaan, 1950
Minerva aan de Paslaan, 1950
Projectieruimte van de bioscoop, 1935
Projectieruimte van de bioscoop, 1935
Een politieman toont een tijdens de rellen in beslag genomen protestbord
Een politieman toont een tijdens de rellen in beslag genomen protestbord
Rock & Roll-rellen rond Minerva
±
20
-
10
-
1956
v. Chr.

In Apeldoorn wordt in 1918 Minerva geopend, één van de eerste bioscopen in Nederland. Deze bioscoop is het laatste werk in Apeldoorn van architect Chris Wegerif. Het is tevens zijn enige ontwerp dat voor openbaar gebruik bestemd is. De zaal heeft een balkon en een totale capaciteit van 530 zitplaatsen; het verhoogde podium is 11 meter breed en 11 meter diep.

Alhoewel functionaliteit een grote rol in de ontwerpen van Wegerif speelt, heeft hij dit gebouw duidelijk onder invloed van de Jugendstil ontworpen. Door onder andere de gevel te versieren, heeft hij een meer sprookjesachtige sfeer gecreëerd; een effect dat hij ook doortrekt naar de grote filmzaal. De bioscoop is bewust opgezet als een soort tempel om zo mensen naar deze nieuwe manier van vrijetijdsbesteding te lokken.

Minerva en Apeldoorn komen in 1956 landelijk in het nieuws omdat burgemeester Des Tombe de film Rock Around the Clock verbiedt. Vanaf die avond is het vier dagen onrustig in Apeldoorn en gaan rellende jongeren de straat op. De rust keert terug nadat Des Tombe het verbod opheft, onder voorbehoud dat bezoekers tijdens de film rustig blijven. En dat doen ze: tijdens de voorstelling doen zich geen ongeregeldheden voor.

De Minerva-bioscoop wordt in 1985 gesloten en de Evangelische zendingsgemeente Menorah vestigt zich in dit pand. Sinds 2000 heeft het gebouw de status van rijksmonument.


Wat is uw verhaal? Wilt u ook een bijdrage leveren? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.