Centraal Beheer, 1973
Centraal Beheer, 1973
Luchtfoto van Centraal Beheer, 1994 (Foto Hans Snelleman)
Luchtfoto van Centraal Beheer, 1994 (Foto Hans Snelleman)
Kantoorruimte in Centraal Beheer, ca. 1990 (Foto Ger van Leeuwen)
Kantoorruimte in Centraal Beheer, ca. 1990 (Foto Ger van Leeuwen)
Opening Centraal Beheer
±
1
-
11
-
1972
v. Chr.

Aan de rand van het centrum van Apeldoorn zit van 1972 tot 2013 een van de grootste werkgevers van de stad: Centraal Beheer. Eind jaren zestig van de vorige eeuw wil de gemeente met steun van het Rijk grote kantoren overhalen om zich in Apeldoorn te vestigen en de komst van Centraal Beheer is daarin een belangrijke stap.

Voor het ontwerp van het kantoorgebouw wordt Herman Hertzberger gevraagd, een jonge architect die als opdracht krijgt een werkplek voor 1.000 werknemers te creëren. Hij tekent een verzameling van in totaal 56 kantoorblokken die allemaal een basis van 9 x 9 meter hebben en die met elkaar verbonden worden door middel van brugconstructies. Wat vooral bijzonder is, is dat alle kantoorruimtes in open verbinding met elkaar staan. In zijn ontwerp neemt hij ook verschillende plekken op waar werknemers elkaar kunnen ontmoeten en waar ze kunnen ontspannen. De werkplekken en kantoren mogen door de werknemers naar eigen stijl worden ingericht.

In 1970 wordt gestart met de bouw en twee jaar later wordt de opening verricht door prins Claus. Het gebouw heeft een totale oppervlakte van maar liefst 45.000m2. Vanwege de vorm krijgt dit pand onder de Apeldoornse bevolking als snel de bijnaam Apenrots.

Centraal Beheer blijft groeien en er wordt gezocht naar een andere, grotere locatie. In 2013 verhuist het bedrijf naar een nieuw pand aan de Laan van Malkenschoten. Vanaf dat moment staat het pand aan de Prins Willem-Alexanderlaan leeg en wordt door gemeente en ontwikkelaars gezocht naar een nieuwe bestemming.

deel dit verhaal via


Wat is uw verhaal? Wilt u ook een bijdrage leveren? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.