Ansichtkaart van de Julianatoren vlak na de bouw, 1910
Ansichtkaart van de Julianatoren vlak na de bouw, 1910
Toegang tot de doolhof aan de voet van de toren, Ansichtkaart 1910-1915
Toegang tot de doolhof aan de voet van de toren, Ansichtkaart 1910-1915
In de oorlogsjaren verhoogden de Duitsers de toren met enkele meters
In de oorlogsjaren verhoogden de Duitsers de toren met enkele meters
Bouw van de Julianatoren
±
-
-
1910
v. Chr.

Aan de zuidzijde van de Amersfoortseweg staat de Julianatoren, de uitkijktoren uit 1910 die nu het hart vormt van het gelijknamige familiepretpark. De toren, een ontwerp van de Apeldoornse architect Andries van Driesum, is vernoemd naar prinses Juliana die een jaar voor de bouw geboren is.

De eerste steen wordt op 15 april 1910 door Jansje Middelink gelegd, de dochter van Gerrit Middelink. Middelink heeft de toren laten bouwen om klanten naar zijn restaurant te trekken, dat aan de voet van de toren ligt. Vanaf de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over de Veluwse bossen en mede dankzij dit uitzicht wordt het restaurant Belvedère (‘mooi vergezicht’) genoemd. De 24 meter hoge toren is tegenwoordig een rijksmonument.

De naam Julianatoren moet in 1940 op bevel van de Duitse bezetter veranderd worden in Juliatoren. De Duitsers verhogen tijdens de oorlog de toren overigens nog met een uitkijkplatform. De naamswijziging wordt na de oorlog weer teruggedraaid.

De uitkijktoren vormt samen met de Aardmansgrot, een dwaaltuin (doolhof) en een hal met lachspiegels de start van het pretpark. Vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw komen er diverse attracties bij zoals autootjes, motorbootjes, een spookhuis en old timers.

Het dichtbijgelegen en kleine toeristische pretpark Prins Bernhard Dal moet in 1963 plaatsmaken voor het waterwingebied van Apeldoorn. Dit park wordt verplaatst en toegevoegd aan de Koningin Julianatoren.

Het pretpark ontwikkelt zich tot een bestemming voor schoolreisjes en uit het hele land reizen bussen vol met kinderen af naar Apeldoorn. In de jaren zeventig en tachtig wordt het park nog verder uitgebreid met onder andere een achtbaan. Het park groeit dan uit tot het park wat het nu is: Kinderpretpark Julianatoren, een familiepretpark met meer dan 60 attracties.

deel dit verhaal via


Wat is uw verhaal? Wilt u ook een bijdrage leveren? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

locaties

personen

meer informatie

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.