Talens in de Apeldoornse beginjaren, tussen 1899 en 1904
Talens in de Apeldoornse beginjaren, tussen 1899 en 1904
Inpakafdeling in 1920
Inpakafdeling in 1920
Het hoofdkantoor dat Talens in 1927 liet bouwen aan de Sophialaan
Het hoofdkantoor dat Talens in 1927 liet bouwen aan de Sophialaan
Marten Talens vestigt zich in Apeldoorn
±
-
-
1899
v. Chr.

Marten Talens koopt in 1899 een zogenaamde ‘dorpsvilla’ aan de Sophialaan. Hier richt de Groningse bankier zijn "Nederlandse Fabriek voor Verven, Lakken en Inkten" op. De reden dat hij daarvoor deze plek in Apeldoorn kiest, is vrijwel zeker de ligging vlakbij zowel het Apeldoorns Kanaal als de spoorweg tussen Oost- en West-Nederland. De producten worden snel populair in Nederland én het buitenland.

Vooral de Rembrandt olieverf, met de ‘Hollandse boer’ op het etiket, wordt een succes. De firma Talens groeit voorspoedig en breidt het assortiment verder uit met meerdere producten.

In 1927 laat Talens een nieuw kantoor bouwen. De architect is G.W. van den Beld, die ook verschillende villa’s in de Parken heeft ontworpen. De voorgevel van dit eigenzinnige gebouw is versierd met beeldhouwwerken van drie mannen met een vulpen, trekpen en penseel; voorwerpen die gemaakt bij Talens. De eerste steen wordt op 16 juli 1927 door Marten Talens gelegd.
Vanwege het hoge niveau van productie en innovatie krijgt Talens in 1949 het predicaat ‘koninklijk’, hetgeen zich met het oog op de internationale markt heeft ontwikkeld tot Royal Talens.
In 1989 wordt het bedrijf uitgebreid met een nieuwe vul- en verpakkingshal, waarvan de opening ook ‘royaal’ wordt verricht door Prins Bernhard.

Zo is, wat ooit begon als een bescheiden familiebedrijf in een dorpsvilla, uitgegroeid tot een bedrijf met een assortiment van tussen de zes en zevenduizend artikelen. Talens heeft kantoren in de VS, Polen en Japan. Ook heeft het bedrijf verschillende workshops en heeft het een kunstcollectie voor jonge, professionele kunstenaars.

De familie van Marten Talens woonde jarenlang in de elegante villa Sonnenburgh aan Deventerstraat 39, op de hoek met de Generaal  Van Heutszlaan. Dit door Jan Wijn ontworpen pand, dat bekend is als de ‘Talens-villa’, is inmiddels een rijksmonument. Een niet minder monumentaal grafmonument van de familie Talens op de begraafplaats aan de Soerenseweg is, net als het kantoorgebouw aan de Sophialaan, ontworpen door G.W. van den Beld en versierd met twee bronzen plaquettes die rond 1911 zijn vervaardigd door Pieter Puype.

deel dit verhaal via


Wat is uw verhaal? Wilt u ook een bijdrage leveren? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.