Veilig

10 mei 1939: opening van de Willem III kazerne, het 2e Regiment Wielrijders treedt aan bij de festiviteiten. (Foto Jan H. Stokking, coll. E.J. Stokking, Assen)
10 mei 1939: opening van de Willem III kazerne, het 2e Regiment Wielrijders treedt aan bij de festiviteiten. (Foto Jan H. Stokking, coll. E.J. Stokking, Assen)

Universele thema’s als oorlog, vrede en veiligheid maken deel uit van het recente verleden en de geschiedenis van Apeldoorn. Uit de vroege middeleeuwen kennen we de Hunneschans bij het Uddelermeer. In de 19de eeuw komt de Veluwe in trek als militair oefenterrein en Koning Willem III laat speciaal voor het uitzicht op Kamp Nieuw Milligen het Aardhuis bouwen. Als in de late jaren ’30 van de vorige eeuw donkere wolken zich samenpakken boven Europa, wordt de Koning Willem III kazerne gebouwd. De oorlogsjaren laten hun sporen na in Apeldoorn en worden weerspiegeld in gebouwen, bodemsporen, oorlogsmonumenten, begraafplaatsen en ander erfgoed. Nog altijd is de nationale zorg voor vrede en veiligheid op verschillende plekken in Apeldoorn belegd: marechaussee wordt opgeleid in de Willem III kazerne, de Politie in de academie aan de Arnhemseweg, vanaf 2022 huisvest Apeldoorn het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering en vanaf 2028 huizen de Mariniers in Nieuw Milligen.

lees meer >

De favorieten van

Tulya Kavaklioglu

'Het leukste aan Apeldoorn vind ik dat het voelt als een grote gemeenschap'
De eerste keer dat ik Apeldoorn op de kaart zag, was toen ik nog in Nijmegen woonde en de Veluwe ging bezoeken. Ik dacht bij mezelf: ‘Misschien ga ik ooit wel eens naar Apeldoorn.’
Tulya Kavaklioglu

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.