Ketellappers bij een van de stoommachines, ca. 1920
Ketellappers bij een van de stoommachines, ca. 1920
Vrachtwagen van De Haas en Van Brero, 1930
Vrachtwagen van De Haas en Van Brero, 1930
Inpakafdeling, ca. 1925
Inpakafdeling, ca. 1925
De Haas en Van Brero vestigen zich in Apeldoorn
±
-
-
1908
v. Chr.

De 29-jarige Klaas de Haas en de 26-jarige Alexander van Brero richten op 1 januari 1901 in Amsterdam de firma De Haas en Van Brero op, een handelsbedrijf in poetsdoeken en schoonmaakmiddelen. De handel groeit en in april 1908 bouwen ze in Apeldoorn aan de Waterloseweg een oude steenfabriek om tot zeepfabriek. De firma wordt in 1924 omgedoopt tot N.V. Zeepfabrieken, waarvan De Haas en Van Brero directeur zijn.

Zeepmerken als Swift, Edelweiss, Condor en Reinal worden wereldwijd afgezet. Het succes komt voor een deel door de in het oog springende reclamecampagnes en spaaracties van het bedrijf. In Nederland wordt het voetbalboek 'Goal' wereldberoemd. In dit plakboek kunnen de gespaarde voetbalplaatjes uit de zeepverpakkingen geplakt worden; de teksten in het boek zijn door de toen alom bekende sportverslaggever Leo Pagano geschreven. Maar dit is niet de enige spaaractie die Van Brero en De Haas verzinnen; er zijn ook schrijfvellen met reclameopdruk voor scholen, een cadeauspaarsysteem en een liedjesboek.

De Haas overlijdt in 1928 en in 1952 gaat Van Brero op 80-jarige leeftijd met pensioen. Eind jaren vijftig wordt de fabriek overgenomen door Unilever en in de loop van de jaren zestig verdwijnen de productielijnen. Het complex wordt in 1982 gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouwproject ‘het Witte Dorp'.

Van Brero is ook bekend als een van de oprichters van woningstichting De Goede Woning, waar hij lang voorzitter van is geweest. Daarnaast vervult hij verschillende bestuursfuncties bij tal van andere belangrijke Apeldoornse bedrijven en instellingen.

deel dit verhaal via


Wat is uw verhaal? Wilt u ook een bijdrage leveren? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

locaties

meer informatie

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.