Ingang van de Apenheul in de beginjaren
Ingang van de Apenheul in de beginjaren
Drukte in 2014
Drukte in 2014
Opening van de Apenheul
±
12
-
7
-
1971
v. Chr.

De Rotterdamse fotograaf Wim Mager koopt in de jaren zestig van de vorige eeuw twee dwergaapjes. Het is een paartje en er komen steeds meer apen bij. Om deze apen een goed thuis te bieden, ontwikkelt hij een idee dat bekend wordt als ‘de Apenheul’.

Naast Park Berg en Bos en vlak bij zwembad het Boschbad wordt op 12 juli 1971 de Apenheul geopend. Een park met vooral kleinere apensoorten die los lopen, tussen de bezoekers. Vijf jaar later wordt ook de eerste grote apensoort geïntroduceerd, de gorilla. Later komen er nog meer apensoorten naar de Apenheul, zoals bonobo’s en orang-oetans.

Het principe van de Apenheul is simpel: mensen beleven meer plezier aan dieren wanneer deze het naar hun zin hebben en wanneer ze lekker hun gang kunnen gaan. Dus geen apen in kooien of achter tralies, maar grote, groene en natuurlijke buitenverblijven in een bosrijke omgeving. Een nieuw en uniek concept dat aanslaat bij bezoekers en dierentuinmedewerkers die van over de hele wereld naar Apeldoorn komen om deze bijzondere dierentuin te bewonderen. Wim Mager vertrekt in 1997 naar Frankrijk om daar een dierentuin met dezelfde opzet in te richten, La Vallée des Singes. Hij overlijdt in 2008 op 67-jarige leeftijd.

deel dit verhaal via


Wat is uw verhaal? Wilt u ook een bijdrage leveren? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.