Dorp

Lierderstraat in Lieren, 1915
Lierderstraat in Lieren, 1915

Apeldoorn is niet alleen een stad op de Veluwe maar de gemeente Apeldoorn telt ook elf dorpen. De gemeentegrenzen komen grotendeels overeen met die van de Hoge Heerlijckheid het Loo; het gebied waarover de Heer van Het Loo vanaf 1694 recht spreekt. Apeldoorn zelf is nog lange tijd een dorp gebleven en zelfs nu er bijna 140.000 mensen in de stad wonen, noemt een aantal Apeldoorners hun woonplaats nog altijd een ‘dorp’. De dorpen in de gemeente Apeldoorn zijn veel minder explosief gegroeid maar hebben elk een eigen geschiedenis en karakter. Van een aantal dorpen gaat de geschiedenis terug tot de vroege middeleeuwen. Apeldoorn (Appoldro) zelf en Uddel (Uttiloch) worden al genoemd in 792 na chr.

lees meer >

De favorieten van

Teo van den Brink

"De liefde voor onze stad deel ik met gasten die in onze bed & breakfast verblijven"
Wat ik in een klein dorp gemist had, kon ik ruimschoots inhalen: op de fiets naar het filmhuis, bij ondergaande zon op het terras, last-minute dineren omdat koken soms niet uitkomt.
Teo van den Brink

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.