Dorp

Lierderstraat in Lieren, 1915
Lierderstraat in Lieren, 1915

Apeldoorn is niet alleen een stad op de Veluwe maar de gemeente Apeldoorn telt ook elf dorpen. De gemeentegrenzen komen grotendeels overeen met die van de Hoge Heerlijckheid het Loo; het gebied waarover de Heer van Het Loo vanaf 1694 recht spreekt. Apeldoorn zelf is nog lange tijd een dorp gebleven en zelfs nu er bijna 140.000 mensen in de stad wonen, noemt een aantal Apeldoorners hun woonplaats nog altijd een ‘dorp’. De dorpen in de gemeente Apeldoorn zijn veel minder explosief gegroeid maar hebben elk een eigen geschiedenis en karakter. Van een aantal dorpen gaat de geschiedenis terug tot de vroege middeleeuwen. Apeldoorn (Appoldro) zelf en Uddel (Uttiloch) worden al genoemd in 792 na chr.

lees meer >

De favorieten van

Ton Heerts

"Apeldoorn verandert en groeit nog steeds, zoals wij mensen ook veranderen en groeien"
Toen ik voor het eerst naar Apeldoorn kwam, was ik een jongen van 18. Rechtstreeks vanuit de boerderij in Twente, met de trein en van daaruit naar de Koning Willem III Kazerne.
Ton Heerts

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.