Geldkist van de gemeente Apeldoorn, aangeschaft rond 1820
Geldkist van de gemeente Apeldoorn, aangeschaft rond 1820
Archief- en geldkist van het ambt Apeldoorn, 18e eeuw
Archief- en geldkist van het ambt Apeldoorn, 18e eeuw
Het eerste gemeentehuis van Apeldoorn, gebouwd in 1843
Het eerste gemeentehuis van Apeldoorn, gebouwd in 1843
De gemeentelijke schatkist
±
-
-
1820
v. Chr.

De gemeente Apeldoorn ontstaat feitelijk pas in 1817. Vóór die tijd wordt Apeldoorn bestuurd als een ‘scholtambt’ binnen het Gelderse kwartier van Veluwe of als onderdeel van de Hoge Heerlijkheid Het Loo. Het bestuur van Apeldoorn is in die tijd geen hogere wiskunde; de hele financiële huishouding en administratie past in één archiefkist van bescheiden afmetingen.

De Apeldoornse schout moet vooral de openbare orde in het dorp handhaven en kleine vergrijpen opsporen en berechten. Soms int hij ook belastingen namens de landheer.

Franse tijd
In de Franse tijd vanaf 1795 wordt het gemeentelijk bestuur aanzienlijk uitgebreid. Voor de heffing van allerlei nieuwe belastingen en de realisatie van de dienstplicht is het nodig om controle uit te oefenen. Ook om zaken als geboorte, huwelijk, overlijden, verblijfplaats en bezit te registreren. De gemeente groeit in zijn rol en de administratie neemt navenant toe: vanuit de gemeente worden de lijnen uitgezet en hier komen ze ook weer samen. De bestuurlijke organisatie krijgt de vorm van een ‘mairie’ met een municipaalraad.

Wanneer de Fransen zijn vertrokken en Nederland een koninkrijk onder Willem I is geworden, wordt de ‘maire’ vervangen door een hoofdschout die vanaf 1825 burgemeester wordt genoemd. De drie mairies Apeldoorn, Beekbergen en Loenen worden één gemeente. De municipaalraad uit de Franse tijd wordt vervangen door een vierkoppige gemeenteraad.

Geldkist
De belastingheffing blijft overeind. Voor de veilige bewaring van geïnde gelden schaft de gemeenteontvanger een indrukwekkende ijzeren geldkist aan. Inkomsten en uitgaven van de gemeente houden in deze jaren ongeveer gelijke tred. Van de opbouw van een buffer is geen sprake. Dit wordt pijnlijk duidelijk wanneer in 1830 in België opstand uitbreekt en de gemeenten in de noordelijke Nederlanden geacht worden hun schutterijen op de been te brengen. De Apeldoornse gemeentekas blijkt op dat moment leeg. Met de heffing van extra gelden wordt dit gauw verholpen maar voor het grote plaatje maakt het weinig uit. De Belgische veldtocht wordt geen succes en het zou ook niet de laatste keer zijn dat in Apeldoorn de bodem van de gemeentelijke geldkist in zicht komt...

deel dit verhaal via


Wat is uw verhaal? Wilt u ook een bijdrage leveren? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

locaties

personen

meer informatie

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.