Oude herberg De Gouden Leeuw, vóór 1910
Oude herberg De Gouden Leeuw, vóór 1910
Het Christelijk Geheel Onthouders Koffiehuis dat freule Hartsen oprichtte op de plek van de Gouden Leeuw, ca. 1915-1925
Het Christelijk Geheel Onthouders Koffiehuis dat freule Hartsen oprichtte op de plek van de Gouden Leeuw, ca. 1915-1925
Uithangbord van de Gouden Leeuw (collectie CODA Museum)
Uithangbord van de Gouden Leeuw (collectie CODA Museum)
Herberg de Gouden Leeuw wordt een koffiehuis
±
-
-
1910
v. Chr.

Herberg De Gouden Leeuw in Beekbergen is vanaf 1677 eeuwenlang een plek waar reizigers kunnen uitrusten, bijpraten en overnachten. Gelegen midden in het dorp, op de hoek van de Van Schaffelaarsweg en de Dorpstraat, speelt de herberg ook een belangrijke rol in het Beekbergse dorpsleven, bij feestelijke aangelegenheden, vergaderingen en handelsverkeer.

Na een bezoek aan de achterbuurten in Londen besluit jonkvrouw Henriëtte Sara Hartsen om haar leven te wijden aan het helpen van mensen met een alcoholverslaving. Om dit te doen, koopt ze in 1910 De Gouden Leeuw waarna ze de herberg verbouwt en er een koffiehuis voor geheelonthouders van maakt. In dit koffiehuis mag – uiteraard – geen alcohol worden geschonken of gedronken. De Gouden Leeuw behoudt zijn naam en ook het authentieke uithangbord uit de beginjaren blijft aan de gevel hangen. Naast dit naambord hangt er ook een bord waarop het laatste dorpsnieuws te lezen is. Het authentieke naambord wordt overigens nog steeds in CODA bewaard.

Twee jaar later opent freule Hartsen verderop aan de Dorpstraat ook een tehuis voor alcoholverslaafde vrouwen, het Uniehuis. Dit pand verkoopt ze in 1929 aan Het Zonnehuis, een zorginstelling die nog steeds bestaat.

Op de plek van De Gouden Leeuw vestigt zich in 1960 Chinees restaurant San Wah. Later opent hier restaurant Lin Wah, dat ook nu nog op deze locatie te vinden is. De functie van het ontvangen van gasten is hier door de jaren heen behouden gebleven.


Wat is uw verhaal? Wilt u ook een bijdrage leveren? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

meer informatie

< terug
delen >

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.