1000 tot 1500

Tijd van steden en staten

Fragment kaart van het Asselerveld met de verschillende marken door Nicolaes Geelkercken 1629, kopie door Jaap Moerman
Fragment kaart van het Asselerveld met de verschillende marken door Nicolaes Geelkercken 1629, kopie door Jaap Moerman

In de late middeleeuwen woedt in Gelderland een felle strijd om de macht over het hertogdom en de Gelderse steden. Incidenteel komt het zelfs tot ware veldslagen, zoals die op de Vrijenberg. Het platteland lijdt onder de rondtrekkende strijdgroepen en onder de pest die in de veertiende eeuw de kop opsteekt. Terwijl de edelen elkaar de macht betwisten, werkt de plattelandsbevolking  van de Veluwe van vroeg tot laat om het hoofd boven water te houden. De verschraling van de Veluwe zet verder door. Stuifzand rukt op. De boeren organiseren zich in markegenootschappen die de gemeenschappelijke gronden gezamenlijk beheren. Het dorpsleven speelt zich vooral af in en om de kerk, de markt en de herbergen.

lees meer >

De favorieten van

Tulya Kavaklioglu

'Het leukste aan Apeldoorn vind ik dat het voelt als een grote gemeenschap'
De eerste keer dat ik Apeldoorn op de kaart zag, was toen ik nog in Nijmegen woonde en de Veluwe ging bezoeken. Ik dacht bij mezelf: ‘Misschien ga ik ooit wel eens naar Apeldoorn.’
Tulya Kavaklioglu

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.