Interieur van de Eierhal, 1940
Interieur van de Eierhal, 1940
De Eierhal vanuit het zuiden, 1931
De Eierhal vanuit het zuiden, 1931
De Eierhal in bedrijf, ca. 1935
De Eierhal in bedrijf, ca. 1935
Opening van de Eierhal
±
16
-
11
-
1931
v. Chr.

Op voormalig landgoed Welgelegen wordt op 19 november 1931 door burgemeester Roosmale Nepveu de nieuwe eierhal geopend, waarbij hij de hoop uitspreekt dat deze hal “Apeldoorn aan den spits van den eierhandel” brengt. Een nieuwe hal, omdat de oorspronkelijke hal aan de Griftstraat te klein is geworden.

In deze hal wordt overigens meer gedaan dan alleen eieren handelen: op 17 december 1931 heeft de eerste van vele tentoonstellingen plaats, de pluimvee- en konijnententoonstelling. Daarna volgen tentoonstellingen door autobedrijven en voor onder andere bloemen en huishoudelijke artikelen. Ook worden er verschillende concerten gegeven en wordt er in 1934 het afscheid van burgemeester Roosmale Nepveu gevierd. De locatie wordt eveneens regelmatig door politieke partijen gebruikt, waarvan het evenement van de NSB in 1937 onder leiding van Anton Mussert een berucht voorbeeld is.

Vlak voor de bevrijding van Apeldoorn wordt op 13 april 1945 de hal door de Duitsers in brand gestoken; de brandweer kan en mag niets doen en moet toekijken hoe de hal afbrandt. Aan de Griftstraat wordt een noodpand gebouwd, maar Apeldoorn verliest in de decennia daarna haar status als ‘eierstad’. Op de plek van de afgebrande eierhal wordt na de oorlog de garage van de Veluwse Autobusdienst gebouwd; deze garage wordt in 1992 afgebroken.


Wat is uw verhaal? Wilt u ook een bijdrage leveren? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

personen

meer informatie

< terug
delen >

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.