Portret van Lodewijk Napoleon, Charles Howard Hodges, 1809 (collectie Rijksmuseum Amsterdam)
Portret van Lodewijk Napoleon, Charles Howard Hodges, 1809 (collectie Rijksmuseum Amsterdam)
Het ‘Witte Loo’ met Engelse landschapstuin, rond 1885
Het ‘Witte Loo’ met Engelse landschapstuin, rond 1885
Buurtschap/dorp Het Loo met rechts het Koningslogement
Buurtschap/dorp Het Loo met rechts het Koningslogement
Lodewijk Napoleon laat zijn oog vallen op Het Loo
±
-
-
1807
v. Chr.

De Eerste Koning van Nederland is een Fransman. Lodewijk Napoleon, wordt in 1806 door zijn broer, de Franse keizer Napoleon Bonaparte als ‘Koning van Holland’ aangesteld. Lodewijk Napoleon neemt zijn koningschap uiterst serieus. Hij doet zijn best om de Nederlandse bevolking en cultuur te leren kennen.

'Grand project'

In 1807 laat Lodewijk Napoleon zijn oog vallen op Paleis Het Loo. Het lijkt hem een uitstekend zomerpaleis. Buurtschap Het Loo dat tegen de paleistuinen aanligt, verheft hij per koninklijk decreet tot ‘dorp’. Het paleis, alle terreinen er omheen, inclusief het dorp worden door Lodewijk Napoleon als ‘grand project’ beschouwd. Van al zijn grote plannen komt uiteindelijk weinig terecht. Alleen het Koningslogement wordt daadwerkelijk gerealiseerd.

In 1810 heeft zijn broer van het koninkrijk Holland een provincie van het Franse keizerrijk gemaakt en de rol van Lodewijk Napoleon is uitgespeeld. Zijn koningschap voorbij. Toch weet Lodewijk Napoleon in vier jaar heel wat voor elkaar te krijgen. Het meest bijzondere is misschien wel dat hij erin slaagt om de Nederlandse bevolking – die hem aanvankelijk beschouwt als niet meer dan een zetstuk van de Franse keizer – voor zich te winnen. Wat dat betreft doet hij bijna alles goed: Lodewijk Napoleon probeert Nederlands te praten, gaat het land in om zijn onderdanen te ontmoeten en als er zich ergens een ramp voordoet, laat hij ter plekke zijn gezicht zien en biedt hij hulp.

Sporen in Apeldoorn

In Apeldoorn laat Lodewijk Napoleon ook zijn sporen na: hij geeft opdracht om de weg tussen Amersfoort en Apeldoorn te verharden en de Echoput te graven. Ook legt hij de Deventerstraat en de Zwolseweg aan en richt hij een sociaal fonds op. Paleis Het Loo laat hij wit verven en de Franse baroktuin transformeert hij tot een tuin in Engelse landschapsstijl. De gracht rondom Het Oude Loo laat hij dempen.

De door Lodewijk Napoleon aangebrachte wijzigingen op Het Loo zijn in latere tijden weer teruggedraaid, maar de verbetering van de wegen uiteraard niet. Ook het sociaal fonds dat hij oprichtte bestaat nog steeds. Nog regelmatig draagt het ‘Fonds van Wijlen Koning Lodewijk Napoleon’ een steentje bij om de sociale situatie van Apeldoorners te verbeteren.

deel dit verhaal via


Wat is uw verhaal? Wilt u ook een bijdrage leveren? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.