De Vrijenberg, ansichtkaart, ca. 1930
De Vrijenberg, ansichtkaart, ca. 1930
Slag op de Vrijenberg
±
19
-
6
-
1354
v. Chr.

Tijdens de Gelderse Oorlogen in de veertiende eeuw staan hertog Reinald III van Gelre en zijn broer Eduard lijnrecht tegenover elkaar in hun strijd om de macht in Gelderland. In de periode van 1350 tot 1361 woedt tussen deze broers een ware Gelderse Broederstrijd. Reinald krijgt de horige en onderdrukte boeren van de Veluwe aan zijn kant door hen vrijheid te beloven als ze samen met hem tegen zijn broer vechten. Zijn broer Eduard stelt met andere edelen van de Veluwe een aanzienlijk leger samen en zij willen koste wat kost de oude orde herstellen.

De spanningen lopen op. Vanaf de Veluwe rukken grote bendes met boeren op naar Arnhem, een spoor van plundering en verwoesting achter zich latend. Ook al lukt het Arnhem om de stadspoorten op tijd te sluiten en daarmee de ‘vrije oorlog’ af te weren, toch kan een confrontatie niet uitblijven.

De boeren van Reinald en het leger van Eduard treffen elkaar op 19 juni 1354 vlak bij Loenen. De boeren zijn echter slecht georganiseerd en veel minder zwaar bewapend dan het leger van Eduard en ze kunnen dan ook onmogelijk standhouden. Na een bloedige strijd worden ze verslagen en wordt de oude orde van de edelen weer hersteld.

Als herinnering aan de vrijheid die Reinald III aan de boeren beloofd heeft, krijgt deze plek later de naam ‘Vrijenberg’.

deel dit verhaal via


Wat is uw verhaal? Wilt u ook een bijdrage leveren? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

locaties

personen

meer informatie

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.