Orpheus, ca. 1965
Orpheus, ca. 1965
Foyer van de schouwburg, 1965
Foyer van de schouwburg, 1965
Het beeld ‘Orpheus’ van Ossip Zadkine, 1966
Het beeld ‘Orpheus’ van Ossip Zadkine, 1966
Oplevering schouwburg Orpheus
±
12
-
3
-
1965
v. Chr.

Apeldoorn wordt rond 1900 als woonplaats steeds populairder en het inwoneraantal neemt dan ook toe. Ondanks die groei blijft het theateraanbod de eerste jaren achter; alleen aan de Nieuwstraat is er een klein theater, Tivoli.

Na zijn aantreden in 1946 als burgemeester, wil Des Tombe het cultuuraanbod in Apeldoorn uitbreiden door een schouwburg te bouwen. Om dit te realiseren, wordt de Commissie Cultureel Centrum aangesteld die in eerste instantie voorstelt om de schouwburg in het Oranjepark te bouwen. Na bezwaren van zowel de Apeldoornse bevolking en als van de familie Van der Houven van Oordt die het park in 1874 aan de gemeente heeft geschonken, wordt een nieuwe locatie bepaald: de plek van de voormalige begraafplaats aan de Loolaan.

Architectenduo Holt en Bijvoet ontwerpt het gebouw en eind 1962 wordt met de bouw gestart. De schouwburg wordt in 1965 officieel geopend met de première van Het Zwanenmeer door het Nationale Ballet. Op datzelfde moment wordt ook de in het gebouw geïntegreerde Van Reekum Galerij geopend.

Vanaf de opening groeit het aantal voorstellingen fors, waardoor de wens ontstaat om uit te breiden en een nieuwe, grote zaal voor klassieke muziekuitvoeringen en concerten te bouwen. Na een grote verbouwing en renovatie in 2003-2004 komt deze zaal er, naar een ontwerp van architect Herman Hertzberger. De Van Reekum Galerij verhuist dan naar CODA.

Theater en Congres Orpheus is al decennialang een toplocatie voor theater, concerten, congressen en evenementen. Sinds maart 2020 is het daarnaast ook een officiële trouwlocatie.

deel dit verhaal via


Wat is uw verhaal? Wilt u ook een bijdrage leveren? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

locaties

personen

meer informatie

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.