Vrachtwagen van de NedCos op het Stationsplein in Apeldoorn, jaren ‘30
Vrachtwagen van de NedCos op het Stationsplein in Apeldoorn, jaren ‘30
Luchtfoto van het fabriekscomplex, 1953
Luchtfoto van het fabriekscomplex, 1953
Sloop van de fabriek, begin jaren ‘80
Sloop van de fabriek, begin jaren ‘80
Oprichting van de Nederlandse Cocosfabriek (Nedcos)
±
-
-
1906
v. Chr.

De Nederlandse Cocosfabriek (Nedcos) wordt in 1906 door Abraham Paulus Bukowsky opgericht aan de Pelikaanlaan en de Reigersweg. Bukowsky is een Poolse immigrant die op kleine schaal begint met de productie van kokosmatten en kokosvloerbedekking. Wanneer mensen rond 1900 meer geld gaan besteden aan onder andere vloerbedekking, wordt het bedrijf groter.

Het aantal personeelsleden van Nedcos groeit in die periode tot 200 à 300 medewerkers, waarvan de meesten dicht bij de fabriek wonen. De personeelsvereniging organiseert verschillende activiteiten zoals voetbal, tafeltennis en muziek. Ook zijn er jaarlijks uitstapjes en feestavonden. Tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog kent het bedrijf een enorme groei omdat tal van nieuwe woningen voorzien worden van kokosvloerbedekking.

Omdat de werkomstandigheden in de fabriek niet aantrekkelijk zijn, ontstaat er een personeelstekort. Dit tekort wordt vanaf 1961 (deels) opgevangen door Italiaanse medewerkers; vanaf 1965 komen er ook Turkse medewerkers in de fabriek werken.

Door de productie van wollen en synthetische vloerbedekking ontstaat er in de jaren zeventig van de vorige eeuw veel concurrentie in de tapijtindustrie en komt de kokosproductie in de verdrukking. Het aantal werknemers daalt in de tijd naar 100 en in 1980 gaat Nedcos failliet. De gemeente koopt het bedrijfsterrein en de fabriek maakt plaats voor nieuwbouwwoningen.

deel dit verhaal via


Wat is uw verhaal? Wilt u ook een bijdrage leveren? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

personen

meer informatie

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.