Over Het grote verhaal van Apeldoorn

Apeldoorn kent een rijke geschiedenis die de stad, de omliggende dorpen en de natuurlijke omgeving haar identiteit geeft. De geschiedenis is tot op de dag van vandaag voelbaar en merkbaar in verhalen, archieven en het landschap, op locaties, bij objecten, gebouwen en historische figuren. Om de rijkdom en inspiratie uit het verleden ook in het heden een plek te geven, is Het grote verhaal van Apeldoorn in historische thema’s en verhaallijnen samengebracht. De website www.hetgroteverhaalvanapeldoorn.nl is tijdens de Erfgoeddag op zondag 23 oktober in het auditorium van CODA gelanceerd door Peter Messerschmidt, wethouder Cultuur en CODA directeur Carin Reinders.

Het grote verhaal van Apeldoorn vertelt over de stad en regio waarin we wonen, vanaf het moment dat de eerste mensen het gebied bezochten en zich vestigden tot nu. Van de eerste jagers en boeren, de opkomst van de ijzerindustrie tot beken, sprengen en papiermolens. En van de vestiging van het koninklijk huis in Apeldoorn tot de ontwikkeling van dorp naar stad. De website brengt de geschiedenis in beeld en nodigt inwoners van Apeldoorn, leerlingen, liefhebbers en (amateur)historici uit online een bijdrage te leveren. Zo is Het grote verhaal van Apeldoorn een levend verhaal van en voor ons allemaal.

De verhalen, objecten, gebouwen en historische figuren worden aaneen geregen door een aantal thema’s die door de eeuwen heen voor Apeldoorn van belang zijn geweest en dat tot op de dag van vandaag nog altijd zijn. Het zijn 10 + 1 thema’s die als lange lijnen door de geschiedenis van Apeldoorn lopen. 10 + 1 omdat er één ‘nul-thema’ is waar de andere tien in geworteld zijn: het Veluws landschap.

CODA, de leden van het Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA) en de gemeente Apeldoorn werken al enige tijd voor en achter de schermen aan Het grote verhaal van Apeldoorn. Zo werd het kinderboek 'Lang geleden in Apeldoorn' gepubliceerd en zijn er verschillende presentaties en lezingen geweest in het kader van Het grote verhaal van Apeldoorn. Ook sluiten erfgoedverbeeldingen en kunstprojecten in de buitenruimte aan op het thema, denk bijvoorbeeld aan het stroomkasten/kunstkastenproject van de gemeente Apeldoorn en de culturele instellingen in de stad. Daarnaast sluit Het grote verhaal van Apeldoorn aan op het gelijktijdig op gang gebrachte 'Verhaal van Gelderland'.

Bij de herinrichting van CODA Centrale Bibliotheek wordt een fysieke plek ingericht voor Het grote verhaal van Apeldoorn die ook plaats biedt aan activiteiten en presentaties van de leden van het Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA). Op deze plek wordt met (online) activiteiten, tentoonstellingen en presentaties doorlopend gewerkt aan Het grote verhaal van Apeldoorn.

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.