Het vliegend hert beschermd
±
-
-
1979
v. Chr.

Wie aan de Veluwe denkt, ziet edelherten, zwijnen, moeflons en sinds een aantal jaar ook wolven; zoogdieren die door hun formaat, door de verhalen die bij hen horen en door hun rol in de geschiedenis tot de verbeelding spreken. Maar de natuurlijke rijkdom - de biodiversiteit van de Veluwe - is eindeloos veel gevarieerder dan deze 'grote vier'.

De Veluwe is ook de thuisbasis van vele insecten: van de blauwvleugelsprinkhaan, het icarusblauwtje, de zwervende pantserjuffer, het zwartsprietdikkopje, de snorzweefvlieg en de blinde bij om er maar een paar te noemen. Maar ondanks die prachtige namen, hebben de insecten over aandacht te klagen. Toen de herten en zwijnen eind negentiende eeuw ‘op’ raakten door overmatig jagen en ontbossing, werden nieuwe dieren geïmporteerd. Een dier als de moeflon kwam voordat de eerste kudde op de Hoge Veluwe werd uitgezet zelfs helemaal niet voor in Nederland.

Maar sinds er in de laatste decennia steeds meer aandacht is voor biodiversiteit, groeit ook de aandacht voor de ongewervelde dieren van de Veluwe. Aan deze bewustwording heeft zeker bijgedragen dat het bekendste insect van de Veluwe al in 1979 is opgenomen in de Conventie van Bern en daarmee in heel Europa een beschermde status kreeg. Dat insect is het vliegend hert. Alleen al de lengte van soms wel 9 cm maakt dit grootste insect van Nederland imposant. Dat van die lengte bij de mannetjes ongeveer een derde bestaat uit een ‘gewei’ maakt het vliegend hert helemaal indrukwekkend. Ook in Apeldoorn kan je ze tegenkomen, zoals in Park Berg en Bos en Kroondomein Het Loo, maar alleen in de maanden juni tot en met augustus. Vooral de mannetjes worden vaak gespot met hun opvallende ‘gewei’. De vrouwtjes leven vooral onder de grond.

Vliegende herten gebruiken rottende eikenstronken om eitjes te leggen. Zo kunnen larven het hout van de wortels eten en verteren. Bij het kappen van oude eikenbomen wordt daar rekening mee gehouden. Vroeger werd dit hout door de bosarbeiders meteen weggewerkt, maar tegenwoordig laten zij het bewust liggen zodat het vliegend hert – en vele andere insecten – zich eraan te goed kunnen doen.

deel dit verhaal via


Wat is uw verhaal? Wilt u ook een bijdrage leveren? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.