Westzijde van de fabriek aan de Deventerstraat, op de achtergrond de toren van de Julianakerk, 1941
Westzijde van de fabriek aan de Deventerstraat, op de achtergrond de toren van de Julianakerk, 1941
Interieur van het kantoor van de Zwitsal-fabriek, 1941
Interieur van het kantoor van de Zwitsal-fabriek, 1941
De karakteristieke voorgevel van de Zwitsalfabriek, bouwtekening van Christiaan ten Tuynte, 1940
De karakteristieke voorgevel van de Zwitsalfabriek, bouwtekening van Christiaan ten Tuynte, 1940
Bouw Zwitsalfabriek Deventerstraat
±
-
-
1940
v. Chr.

Tijdens zijn opleiding in Zwitserland krijgt de Apeldoornse apothekersleerling C.J. Jansen van een Zwitserse apotheker een recept voor een heilzame zalf. Met dit recept keert Jansen in 1919 terug naar Apeldoorn, waar hij de apotheek van de recent overleden A.A. Bonnema overneemt en onder andere deze zalf gaat verkopen.

Om de heilzame Zwitserse zalf op grote schaal te kunnen produceren, opent Jansen aan de Floralaan de Nederlandsche Fabriek van Pharmaceutische Producten.

Jansen zet in 1931 het bedrijf om in een naamloze vennootschap (N.V.) onder de naam ‘Zwitsal Fabrieken’. Zwitsal wordt vooral een begrip op het gebied van babyproducten. Het blije en populaire babygezichtje in het logo is het gezicht van Mieke Jansen, zijn dochter.

De fabriek aan de Floralaan wordt in 1935 verder uitgebreid en in 1940 bouwt Jansen een nieuwe fabriek op hetzelfde perceel, maar dan met de voorzijde aan de Deventerstraat. Als ook die fabriek te klein wordt, koopt Jansen in 1947 en 1948 een stuk grond tussen het Apeldoorns Kanaal en de Vlijtseweg en verhuist Zwitsal daarnaartoe. Daar breidt de fabriek nog verder uit, tot deze in 2011 gesloten wordt.

Maar daarmee verdwijnt de naam Zwitsal niet uit Apeldoorn. Het Zwitsalterrein met zijn industriële hallen en gebouwen, vaak onder architectuur gebouwd, ontwikkelt zich tot een broedplaats van creativiteit. Er vestigen zich ondernemers die inspirerende activiteiten aanbieden op het gebied van sport, cultuur, dans en theater. Horecavoorzieningen vinden er een plaats en er worden kleine en grote evenementen georganiseerd. Het Zwitsalterrein verandert vanaf 2024 in een levendige stadswijk die aangeduid wordt als Zwitsal Buitenstad. Omringd door de cultuurhistorische muren van de oude fabriek komen wonen, werken en recreëren hier samen.

 

deel dit verhaal via


Wat is uw verhaal? Wilt u ook een bijdrage leveren? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.