De zonneweide in Park Berg en Bos, 1961
De zonneweide in Park Berg en Bos, 1961
Bosbessenplukkers in Berg en Bosch, vlak voor ontwikkeling to park en wijk. Foto Richard Tepe, ca. 1920. ©erven Richard Tepe, Nederlands Fotomuseum
Bosbessenplukkers in Berg en Bosch, vlak voor ontwikkeling to park en wijk. Foto Richard Tepe, ca. 1920. ©erven Richard Tepe, Nederlands Fotomuseum
Ingang van park Berg en Bos met lichtreclame van klank- en lichtspel Lumido, 1968
Ingang van park Berg en Bos met lichtreclame van klank- en lichtspel Lumido, 1968
Aanleg van Park Berg en Bos
±
-
-
1920
v. Chr.

Het gebied ten westen van Apeldoorn is eeuwenlang schraal en armoedig: boeren proberen in hun levensonderhoud te voorzien door schapen op de heivelden te laten weiden en door bessen, bramen en paddenstoelen te plukken. Het in dat deel gelegen landgoed Berg en Bosch is oorspronkelijk privébezit van Johannes Cornelis Wils. Hij gebruikt het vooral voor dennenhout, dat hij aan de mijnen in Limburg levert.

Onder leiding van burgemeester Roosmale Nepveu koopt de gemeente in 1917 het landgoed om er de 'tuinstad Berg en Bosch' te realiseren. Het inrichtingsplan hiervoor is gemaakt door de Apeldoornse landschapsarchitect Klaas van Nes. In diezelfde tijd worden ook de gemeentelijke theetuin, de sportvelden en het openluchttheater aangelegd.

Als werkverschaffingsproject voor circa 500 werklozen wordt tijdens de crisisjaren in 1934 de grote vijver gegraven. Wanneer de arbeiders tijdens het graven op een rotsachtige ondergrond stuiten, wordt besloten daar omheen te spitten en zo is het eiland ontstaan.

Door de ligging biedt het park inzicht in de variatie en landschappelijke kenmerken van de Veluwewal. Zeker vanaf de uitkijktoren is de omgeving goed te zien en kun je op heldere dagen zelfs tot over de IJssel kijken.

In de loop der jaren zijn in het park tal van landelijke evenementen georganiseerd, zoals speciale landdagen van de omroepen. Tijdens deze dagen hebben onder andere Willy Alberti, The Blue Diamonds en Josephine Baker optredens verzorgd, waarbij voor de komst van bezoekers soms zelfs tijdelijk een station is aangelegd. Ook in het openluchttheater worden tot de jaren tachtig van de vorige eeuw verschillende popconcerten gegeven. In het nabijgelegen Boschbad worden onder andere in 1948 nationale zwemwedstrijden gehouden.

Vanaf de jaren vijftig tot 2004 wordt elk jaar het betoverende lichtspektakel Lumido gehouden. Na een periode van acht jaar zonder Lumido, is het sinds 2012 weer jaarlijks te bezoeken. Met de opening van de Apenheul in 1971 heeft het park er een belangrijke trekpleister bijgekregen.

deel dit verhaal via


Wat is uw verhaal? Wilt u ook een bijdrage leveren? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.