Het Achterom, toen het nog als galerie was ingericht
Het Achterom, toen het nog als galerie was ingericht
Bouwtekening door Andries van Driesum, 1910
Bouwtekening door Andries van Driesum, 1910
Tekening van het gebouw door architect Andries van Driesum, 1910
Tekening van het gebouw door architect Andries van Driesum, 1910
Piet Heins begint een galerie in Het Achterom
±
-
-
1970
v. Chr.

Het (huidige) Achterom heet in vroegere jaren Achterstraat; de volkse naam voor het steegje dat de toenmalige Dorpstraat via de Mariastraat met de Korenstraat verbindt. Aan deze steeg liggen herbergen, cafés en winkelpanden en via deze weg worden de herbergen in het centrum van Apeldoorn bevoorraad. De zuidelijke ingang van Het Achterom bevindt zich aan de Mariastraat, vlak bij de Hoofdstraat.

In dit pand zit vroeger de stalhouderij van herberg Het Wapen van Gelderland, die aan het Raadhuisplein gevestigd is. Wanneer de heer Piet Heins het pand koopt, wordt het ingericht als bakkerij voor de lunchroom die op de plek van Het Wapen van Gelderland komt. Heins is naast bakker ook kunstverzamelaar en als hij in 1970 met zijn bakkersactiviteiten stopt, blijft zijn etablissement een verzamelplaats voor Apeldoornse kunstenaars en wordt het een galerie.

Door de bouw van enkele grote winkelpanden aan de Hoofdstraat wordt het straatje waar Het Achterom zit rond 1990 de doodlopende steeg die het nog steeds is. Het pand heeft een aantal jaren geen functie gehad, behalve dat het gevuld is met een grote verzameling werken van Apeldoornse kunstenaars.

Stichting Andries van Driesum koopt het pand in 2009, waarna het gerestaureerd wordt. Deze stichting zet zich in voor ‘het in stand houden en beheren van historisch onroerend goed door middel van aankoop en renovatie van panden die van betekenis zijn voor het cultuurbehoud van Apeldoorn en haar directe omgeving’. Het geheel gerestaureerde pand wordt op 1 september 2010 door wethouder Fokko Spoelstra geopend als Proef-locaal Het Achterom. Een deel van de kunstverzameling wordt opgenomen in de collectie van CODA Museum.

deel dit verhaal via


Wat is uw verhaal? Wilt u ook een bijdrage leveren? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.