De baronnen openen een spoorlijn
Twintig jaar na de opening van het station krijgt Apeldoorn er een verbinding bij. In 1887 opent de 'Lokaalspoorweg Koning Willem III', in de volksmond de ‘Baronnenlijn' genoemd. De spoorlijn dankt zijn naam aan de initiatiefnemers, die voornamelijk adellijke heren zijn, de zogeheten ‘baronnen’. Als grote landeigenaren en ondernemers hebben zij belang bij een goede infrastructuur voor het transport van hun goederen.
De aanleg van de Baronnenlijn geeft lokale boeren, landheren en industrieën toegang tot beter vervoer en dat is gunstig voor de economie van de tot de aanleg van de spoorlijn tamelijk geïsoleerde Noord-Oost Veluwe.
Het traject Apeldoorn – Hattem passeert Het Loo, Vaassen, Emst, Epe, Heerde, Wapenveld en Hattem en takt daarna aan op de lijn Amersfoort-Zwolle. Elk aanliggend dorp krijgt een station en een woning voor de stationschef. Op een kruising tussen het spoor en een belangrijke weg bewaakt een baanwachter de overweg. Hij woont in een huisje bij de overgang. Deze wachterswoningen zijn nog steeds te vinden in onder andere Apeldoorn, Epe en Zuuk.
'Geitenlijn'
De spoorlijn is niet alleen voor goederen. Ook veel personen uit de aanliggende dorpen maken gebruik van de Baronnenlijn. Zoals de werknemers van de TIMA-fabriek in Apeldoorn. Voor hun woon-werkverkeer sluit de directie van TIMA dan ook een overeenkomst met de Koninklijke Nederlandsche Locaalspoorweg Maatschappij. Vanaf 1898 rijden er zelfs extra personeelstreinen naar een stopplaats aan de Ritbroekdwarsstraat, vlakbij de fabriek. Door deze personeelsdiensten krijgt de Baronnenlijn tijdelijk een nieuwe bijnaam; vanwege alle kletsende jonge dames onderweg naar hun werk in Apeldoorn spreken sommigen u van het “geitenlijntje”.
Door de opkomst van vrachtwagens, bussen en auto’s verliest de baronnenlijn in de loop der jaren zijn belang. De dienstregeling wordt geleidelijk afgebouwd en in 1950 wordt het personenvervoer op de lijn gestaakt. In 1972 wordt ook gestopt met het goederenvervoer.
De Baronnenlijn is tegenwoordig een recreatief fietspad. Alleen het stationsgebouw in Vaassen bestaat nog.