Kasteel het Oude Loo. Aquarel van Arie Lieman, ca. 1870
Kasteel het Oude Loo. Aquarel van Arie Lieman, ca. 1870
Het Oude Loo na de verbouwing door Cuypers, 1900 (Foto Richard Kerkhoven)
Het Oude Loo na de verbouwing door Cuypers, 1900 (Foto Richard Kerkhoven)
Udo Talholt heer van het Het Oude Loo
±
-
-
1439
v. Chr.

Kasteel Het Oude Loo wordt voor het eerst genoemd in 1439 als bezit van Udo Talholt (raadsman van de Hertog van Gelre, Willem II). Waarschijnlijk is het niet lang daarvoor door hem als jachtslot gebouwd. Stadhouder Willem III koopt dit slot en de omringende grond in 1684 om er een nieuw paleis te laten bouwen, het huidige Paleis Het Loo. Wanneer het paleis klaar is, maakt de hofhouding gebruik van het oude jachtslot.

Het Oude Loo en Paleis Het Loo worden in 1806 in gebruik genomen door Lodewijk Napoleon, die in datzelfde jaar door zijn broer, keizer Napoleon, benoemd wordt tot koning van Nederland. Omdat in zijn jeugd voorspeld is dat Lodewijk door verdrinking om het leven zou komen, laat hij de slotgracht dempen.

Aan het begin van de twintigste eeuw geeft koningin Wilhelmina opdracht het slot volledig te restaureren, waarbij ook de slotgracht wordt teruggebracht. De restauratie staat onder leiding van Pierre Cuypers, die bekend is van zijn ontwerpen voor het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. Tijdens een nieuwe restauratie onder leiding van Kees Reynaards in 1968 wordt overigens veel werk van Cuypers teniet gedaan.

In tegenstelling tot Paleis Het Loo is Kasteel Het Oude Loo niet te bezichtigen; wel zijn de tuinen eromheen jaarlijks in april en mei geopend voor publiek. De koninklijke familie maakt tot op de dag van vandaag nog regelmatig gebruik van Het Oude Loo, dat de status van rijksmonument heeft en sinds 1968 eigendom van de Staat der Nederlanden is.

deel dit verhaal via


Wat is uw verhaal? Wilt u ook een bijdrage leveren? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.