De kerk rond 1900, nog met witgepleisterde muren
De kerk rond 1900, nog met witgepleisterde muren
Restauratiewerkzaamheden, 1906
Restauratiewerkzaamheden, 1906
De kerk rond 1840, toen nog met spitse toren. Tekening door Arie Lieman, 1840
De kerk rond 1840, toen nog met spitse toren. Tekening door Arie Lieman, 1840
Oude dorpskerk van Beekbergen
±
-
-
1450
v. Chr.

De dorpskerk in Beekbergen is het oudste gebouw van de gemeente Apeldoorn. Deze kerk dateert in zijn huidige vorm al uit de vijftiende eeuw en is ontstaan na een verbouwing van de kerk die in de elfde en/of twaalfde eeuw is gebouwd. Mogelijk heeft deze romaanse kerk zelfs nog een houten voorganger gehad, het middelpunt van een nederzetting die uiteindelijk tot het dorp Beekbergen is uitgegroeid.

Uit onderzoek is gebleken dat het onderste deel van de kerktoren uit de dertiende eeuw stamt. De toren wordt aan het eind van de vijftiende eeuw met een bakstenen gedeelte verhoogd en in 1867 is de huidige torenspits geplaatst. Deze kwam in de plaats van een spitsere toren.

In 1905-1906 wordt de kerk voor de eerste keer gerestaureerd. Dan wordt onder andere het witte pleisterwerk van de buitenkant van het kerkschip verwijderd.

In de hervormde kerk is het graf te vinden van Marten Orges, één van de grondleggers van de papierindustrie op de Veluwe. Het orgel in de kerk is afkomstig uit de Oude Mariakerk in Apeldoorn, die daar tot 1843 op het Raadhuisplein heeft gestaan.

deel dit verhaal via


Wat is uw verhaal? Wilt u ook een bijdrage leveren? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.