Ugchelse enk, 1940 (Foto Reinier Hardonk)
Ugchelse enk, 1940 (Foto Reinier Hardonk)
Ugchelse enk, 2016 (Foto Albert Cnossen)
Ugchelse enk, 2016 (Foto Albert Cnossen)
Ontstaan van de Ugchelse enk
±
-
-
1300
v. Chr.

De Ugchelse Enk is ontstaan door de landbouwactiviteiten die daar vanaf de late middeleeuwen plaatsvinden: rond 1300 verenigen boeren en eigenaren van bouwland zich in dit gebied (de Marke van Ugchelen) en gezamenlijk beheren ze de omliggende bos- en heidegronden. Doordat ze de landbouwgronden bemesten met heideplaggen en schapenmest, ontstaat een steeds dikkere, vruchtbare laag op de zandgrond. Dit wordt een enk genoemd. Op deze nog steeds vruchtbare enk staat nu Hotel de Cantharel.

De geschiedenis van landbouw bij de Ugchelse Enk begint al duizenden jaren geleden. Tussen 3400 en 2900 voor Christus komen mensen van de Trechterbekercultuur vanuit Noordoost-Europa naar Nederland en brengen met hun komst de landbouw naar ons land. Van deze cultuur vinden we onder andere invloeden op het noordelijk deel van de Veluwe, met als meest zuidelijke grens de lijn Uddel-Ugchelen, ter hoogte van de plek waar tegenwoordig Hotel de Cantharel staat. De hogere delen van het stuwwallandschap worden bewoond, terwijl de lagere delen door de aanwezigheid van water geschikt zijn om dieren te laten grazen en om gewassen zoals tarwe, gerst en vlas te verbouwen.

deel dit verhaal via


Wat is uw verhaal? Wilt u ook een bijdrage leveren? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

locaties

personen

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.