De watermolen aan de Wenumse beek, 1970
De watermolen aan de Wenumse beek, 1970
De watermolen gezien vanaf de overkant van de wijer, 1970
De watermolen gezien vanaf de overkant van de wijer, 1970
Fietsexcursie in mei 1994 langs de Wenumse Watermolen (foto Roel Boon)
Fietsexcursie in mei 1994 langs de Wenumse Watermolen (foto Roel Boon)
Eerste vermelding Wenumse Watermolen
±
-
-
1313
v. Chr.

De Wenumse Watermolen is één van de oudste watermolens in Gelderland en wordt in 1313 al in een eigendomsakte genoemd. Aan de Wenumse beekloop staan in totaal vijf molens, waarvan de Wenumse Watermolen verreweg de oudste is. De andere vier (papier)molens dateren uit de zeventiende eeuw.

De molen heeft door de jaren heen verschillende functies gehad, maar de molen is het langst in gebruik als korenmolen. Daniël Daniëlszn. de Jongh bouwt de molen in 1768 om tot kopermolen. De Jongh is een rijke Rotterdamse zakenman die naast zijn Rotterdamse Kopermolen in Wenum nog een molen in werking wil zetten voor het pletten van koper. Hij laat ook een molenvijver (een wijer) graven. Dit waterreservoir voorkomt dat water ongebruikt afstroomt op het moment dat de watermolen niet draait. Ook maakt deze wijer het mogelijk om in een periode van geringe wateraanvoer toch door te malen en de capaciteit van de molen te vergroten op momenten dat daar behoefte aan is. In de molenbrug die hij laat metselen, is nog een steen met zijn signatuur 'D de J' te zien. De molen wordt in 1858 omgezet tot graanmolen.

De molen zoals we die nu kennen, wordt in 1917 opgericht. Als het binnenwerk gaandeweg de twintigste eeuw steeds meer beschadigt, wordt de molen in 1965 stilgezet. Inmiddels is de molen gerestaureerd en zorgen vrijwilligers ervoor dat er graan gemalen wordt voor veevoer. Aan het waterrad is tegenwoordig ook een houtzaagmolen gekoppeld.

deel dit verhaal via


Wat is uw verhaal? Wilt u ook een bijdrage leveren? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

locaties

personen

meer informatie

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.