Het munitiedepot, 1945
Het munitiedepot, 1945
Munitie in het munitiedepot, 1945
Munitie in het munitiedepot, 1945
Een Canadese militair en twee Duitse krijgsgevangenen op het terrein van het munitiedepot, 1945
Een Canadese militair en twee Duitse krijgsgevangenen op het terrein van het munitiedepot, 1945
De Duitsers leggen een munitiedepot aan in Hoog Soeren
±
-
-
1943
v. Chr.

Vanaf het eerste jaar van de Duitse bezetting (1940) gebruikt de Duitse legermacht diverse delen van het Kroondomein en van de bossen bij Hoog Soeren voor opslag van buitgemaakte munitie. Aanvankelijk gaat het om bescheiden hoeveelheden, maar in het najaar van 1943 vorderen de Duitsers vrijwel het hele bosgebied tussen Apeldoorn en Hoog Soeren voor hun 'Heeresmunitionslager'. Dit munitiedepot krijgt de naam Lützow.

Niet veel later wordt dit depot zelfs nog verder uitgebreid en wordt het een 'Armeemunitionslager' met de naam Mia. In honderden bunkerkuilen die min of meer op veilige afstand van elkaar gegraven zijn, worden vele tonnen buitgemaakte munitie zoals granaten, bommen, kogels en mortieren gestapeld. Tussen Apeldoorn en Hoog Soeren groeit een explosief dat bij ontploffing gemakkelijk de hele regio kan wegvagen…

Het scheelt niet veel of dat zou ook daadwerkelijk gebeurd zijn: om te voorkomen dat de munitie in geallieerde handen valt, proberen de Duitsers het depot in de nacht vóór de bevrijding van Apeldoorn (17 april 1945) op te blazen. Dit lukt -waarschijnlijk dankzij sabotage- maar voor een klein deel, waardoor een ramp voorkomen wordt. Wel blijft na die explosie een enorme ravage achter, waar bovendien nog duizenden kilo's explosieven liggen. Tot 1949 wordt de munitie in dit gebied onder Canadees, Engels en Nederlands toezicht opgeruimd, waarbij het gevaarlijkste werk wordt overgelaten aan Duitse krijgsgevangenen. Maar, daarna is dit gebied echter nog lang niet schoon.

Sinds 1997 houdt de Explosieven Opruimingsdienst zich bezig met de ruiming van de enorme hoeveelheid restanten van dit voormalige munitiedepot. Meer dan 80% van alle munitie die de afgelopen decennia in Nederland is opgeruimd, komt overigens uit Hoog Soeren. De gemeente Apeldoorn verwacht dat de bossen rond 2028 weer veilig en schoon zijn; tot die tijd blijven in dit gebied de waarschuwingsborden staan.

deel dit verhaal via


Wat is uw verhaal? Wilt u ook een bijdrage leveren? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.