CODA voegt met 3D reconstructie van de Oude Mariakerk eerste digitale object toe aan historische collectie
Beeld uit de 3D reconstructie van de Oude Mariakerk – Klopt Stedenbouw, Jos de Weerd/Jan Hendrik Bosch

CODA voegt met 3D reconstructie van de Oude Mariakerk eerste digitale object toe aan historische collectie

De Oude Mariakerk is eeuwenlang het middelpunt van het dorp Apeldoorn geweest. Er werd niet alleen gepreekt, gebeden en gedoopt, maar ook vergaderd. Zelfs de dorpsgevangenis was ondergebracht in een ruimte onder de toren. De omtrekken van de kerk zijn nog altijd te zien op het Raadhuisplein en op grond van oude tekeningen weten we hoe de ze kerk er van buiten uit gezien heeft. In juni van dit jaar werd het project Church Reveal gepresenteerd: een 3D reconstructie van de Oude Mariakerk die tot 1843 op het Raadhuisplein stond. Deze 3D reconstructie, gemaakt door dr. Jos de Weerd en Jan Hendrik Bosch, is aangekocht door CODA en is als eerste digitale object toegevoegd aan de historische collectie. Met de 3D reconstructie kunnen we nu ook in de kerk rondkijken.

CODA directeur Carin Reinders: “Deze 3D reconstructie is historische dusdanig van belang en betekenis voor de geschiedenis van Apeldoorn dat het een logische toevoeging op de historische collectie is. De 3D reconstructie brengt bovendien het verleden uit documenten en objecten samen met het heden in de vorm van techniek en innovatie. Een combinatie van traditioneel onderzoeksgebied en nieuwe technologie die we niet vaak zien. Met de razendsnelle digitale ontwikkelingen en nieuwe technische innovaties is het redelijk te veronderstellen dat we in de toekomst meer van dergelijke digitale objecten aan de collectie toe zullen voegen.”

De 3D reconstructie is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Dr. Jos de Weerd promoveerde in 2021 aan de Vrije Universiteit Amsterdam op een proefschrift over de reformatie op de Veluwe in de zestiende eeuw (titel proefschrift: De Veluwe gereformeerd). Daartoe bestudeerde hij niet alleen geschreven bronnen, maar analyseerde hij ook relieken, retabels, gewelfschilderingen en sacrale landschappen. Deze combinatie van religiegeschiedenis en kunsthistorie geeft de 3D reconstructie een degelijke wetenschappelijke basis. Jan Hendrik Bosch visualiseert met zijn bedrijf KLOPT Stedenbouw stedenbouwkundige projecten in 3D en in samenwerking met De Weerd werd de 3D reconstructie van de Oude Mariakerk gerealiseerd.

CODA archivaris Stefan Rutten: “De Oude Mariakerk is vanaf de vroege middeleeuwen tot ver in de negentiende eeuw het belangrijkste gebouw van Apeldoorn geweest. Hier werd niet alleen gedoopt, getrouwd en begraven maar er werd ook over lokale kwesties vergaderd door de dorpsgemeenschap. Daarnaast werden bijeenkomsten van het Oost-Nederlandse Hanze-verbond hier belegd en gingen de bewoners van Paleis Het Loo hier ter kerke. Van de Oude Mariakerk hebben we ons nooit meer dan een vage voorstelling kunnen maken. En hoewel de 3D reconstructie de kerk ook alleen kan weergeven zoals het geweest zou kunnen zijn, is de reconstructie door de wetenschappelijke kennis die dr. Jos de Weerd ingebracht heeft en de visuele vertaling van Jan Hendrik Bosch niet minder dan een openbaring. Dichterbij het verre verleden dan dit, komen we niet.”

www.coda-apeldoorn.nl/churchreveal

Ook interessant

Tour de Papier – etappe-trappen op de Veluwe!

Tour de Papier – etappe-trappen op de Veluwe!

Met een route langs molens, sprengen én het nieuwste uit de wereld van de papierkunst ontdek je op de fiets de geschiedenis van de papierindustrie in Apeldoorn en op de Veluwe.
lees verder >
Tour de Tepe – Wandel- en fietsroute

Tour de Tepe – Wandel- en fietsroute

Trek je wandelschoenen of stap op de fiets en ontdek de schoonheid van Apeldoorn en de Veluwe door de lens van je camera!
lees verder >
Vaste collectiepresentatie in CODA vertelt over de geschiedenis van Apeldoorn

Vaste collectiepresentatie in CODA vertelt over de geschiedenis van Apeldoorn

De historische collectie van CODA verhaalt over de geschiedenis van Apeldoorn en de Veluwe en omvat objecten en deelcollecties die van (inter)nationale betekenis zijn.
lees verder >

Draai je telefoon
voor de beste beleving