Hapsdorp in de sneeuw
Hapsdorp in de sneeuw
Schoolkinderen in het dorp
Schoolkinderen in het dorp
Plattegrond van het Hapsdorp
Plattegrond van het Hapsdorp
Stichting van het prehistorische Hapsdorp
±
-
-
1976
v. Chr.

Ergens diep verscholen in Stadspark Berg en Bos ligt alweer bijna een halve eeuw een kleine nederzetting uit de ijzertijd: het Hapsdorp. Op een plateau in het Haasbergerravijn, een smeltwaterdal uit de voorlaatste ijstijd, liggen rond een dorpsplein twee woonboerderijen, een open kapschuur, enkele dierenverblijven voor de schapen, varkens, kippen en ganzen, twee kookhutten, een kleine smidse en diverse opslagplaatsen voor brandhout.

De Apeldoornse nederzetting is vernoemd naar het Oost-Brabantse dorp Haps waar de resten van een boerderij uit de ijzertijd zijn gevonden. Op basis van die resten (en archeologische kennis) is de grote woonboerderij in het Hapsdorp vormgegeven.
Deze verborgen parel is voor veel Apeldoorners onbekend terrein, maar niet voor de 'Hapsburgers'. Dat zijn de duizenden kinderen die sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw enkele dagen in het Hapsdorp hebben gewoond. Van begin maart tot eind oktober verblijven basisschoolkinderen (meestal groep 6/7/8) in het Hapsdorp. De kinderen ervaren drie dagen lang hoe het leven was rond 500 v.Chr. Het ‘overleven’ dicht bij de natuur is voor de kinderen een onvergetelijke ervaring. Voorafgaand aan het driedaagse verblijf wordt op de basisschool gedurende enkele weken een project doorlopen waarin diverse elementen van het verblijf in het Hapsdorp aan de orde komen. Hiervoor stelt de Stichting Prehistorisch Kamp Apeldoorn aan de basisschool een lespakket ter beschikking. In dit lespakket is er aandacht voor thema’s zoals geschiedenis, cultuurhistorie, natuur, milieu en duurzaamheid.
Het Hapsdorp is een uniek en voor de deelnemers onvergetelijk educatief project dat in de jaren ’70 is gestart op initiatief van het Centrum voor Biologieonderwijs, een afdeling van de gemeente Apeldoorn.  

Tegenwoordig is de exploitatie van het dorp in handen van de Stichting Prehistorisch Kamp Apeldoorn. Het Hapsdorp draait op twee projectleiders en tientallen vrijwilligers die de schoolprojecten begeleiden, tijdens de winter en in de weekends beheer- en onderhoudswerkzaamheden uitvoeren en ondersteunen bij de bedrijfsvoering.


Wat is uw verhaal? Wilt u ook een bijdrage leveren? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

locaties

personen

meer informatie

< terug
delen >

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.