Kaart van de Hunneschans, gemaakt ten tijde van de opgravingen door archeoloog Holwerda in 1908-1910. Naar een tekening van J. Bijtel.
Kaart van de Hunneschans, gemaakt ten tijde van de opgravingen door archeoloog Holwerda in 1908-1910. Naar een tekening van J. Bijtel.
Hunneschans, ca. 1920
Hunneschans, ca. 1920
Schapen op de Hunneschans
Schapen op de Hunneschans
Aanleg van de Hunneschans
±
-
-
900
v. Chr.

De Hunneschans is een hoefijzervormige ringwalburcht in Uddel die vermoedelijk rond de tiende eeuw is gebouwd. Deze burcht bestaat uit een vier meter hoge wal met een gracht. De doorsnede van de Hunneschans is 100 tot 150 meter en de wal is 20 meter breed. Deze naam is overigens pas later aan deze ringwalburcht gegeven. Oude sporen in het landschap worden vaak aan de ‘hunnen’ toegeschreven, net als de hunebedden. Er is echter geen relatie met deze oude nomadische hunnenstam.

Ondanks dat er rond de Hunneschans verschillende archeologische opgravingen zijn gedaan, is nog steeds niet duidelijk wat de exacte functie van deze burcht is geweest. De meest gangbare theorie is dat de Hunneschans bij het Uddelermeer gebouwd is om de winning en handel van ijzererts te beschermen; deze ligt namelijk op een kruispunt van twee belangrijke routes voor de ijzerhandel. Vlak bij het Uddelermeer ligt overigens niet alleen de Hunneschans, ook liggen er talrijke grafheuvels en aan de oevers van het meer zijn sporen en vondsten van jagers-verzamelaars en de eerste boerennederzettingen aangetroffen.

Over de burcht doen allerlei verhalen en sagen de ronde. Het bekendste verhaal is dat van Gustaaf van de Wall Perné, een Apeldoornse kunstenaar, schrijver en verzamelaar van oude volksverhalen uit de Veluwe. Hij schrijft dat het Uddelermeer ontstaan is na een gevecht tussen dondergod Thunar en een monsterlijke gifslang, waarbij Thunar zo hard met zijn hamer op de kop van de slang slaat, dat hij een diep gat in de grond slaat.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw is deze schans overigens het decor voor het popfestival VPRO’s Piknik waarbij onder andere de klanken van Frank Zappa’s ‘Mothers of Invention’ over het water rollen.

deel dit verhaal via


Wat is uw verhaal? Wilt u ook een bijdrage leveren? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.