De tweeling-grafheuvels bij de Echoput (reconstructie door Mikko Kriek, 2014)
De tweeling-grafheuvels bij de Echoput (reconstructie door Mikko Kriek, 2014)
Tweeling-grafheuvels opgeworpen
±
-
-
300
v. Chr.

Studenten van de Universiteit van Leiden onderzoeken in de zomer van 2007 en 2008 twee grafheuvels aan de Amersfoortseweg, achter De Echoput. Het is voor het eerst in lange tijd dat grafheuvels weer onderwerp van onderzoek zijn. Niet alleen omdat heel lang wordt gedacht dat we genoeg informatie over deze heuvels hebben, maar ook omdat bekende grafheuvels een monument zijn, waardoor onderzoek niet mogelijk is. Met dit nieuwe onderzoek neemt de wetenschappelijke interesse in dit grafritueel weer toe en sindsdien zijn verschillende onderzoekers op dit onderwerp gepromoveerd.

De twee grafheuvels bij de Echoput zijn bijzonder, omdat voor het eerst wordt vastgesteld dat beide heuvels vrijwel tegelijk zijn opgericht. Dit is onder andere te zien doordat de bodem onder beide heuvels niet verstoord is, terwijl de grond in de directe omgeving afgeplagd is. Met die plaggen zijn de heuvels bedekt. Ook is onder beide heuvels een scherfje van dezelfde pot gevonden. Wanneer twee heuvels vrijwel tegelijkertijd zijn opgericht, spreekt men van ‘tweelinggrafheuvels’, een term die vanaf dat moment in heel Europa gebruikt wordt.

De heuvels dateren uit ongeveer 300 voor Christus, en ook dat is een bijzondere ontdekking. Men denkt namelijk lange tijd dat heuvels die prominent op een verhoging in het landschap zijn aangelegd, oudere heuvels zijn. Uit het onderzoek is echter naar voren gekomen dat de heuvels nog in de ijzertijd gebouwd zijn. Wanneer de plaggen verder onderzocht worden, blijkt dat dit heideplaggen zijn. Ook dit haalt het landelijke nieuws: het is voor het eerst dat ontdekt wordt dat er in de prehistorie al heidevelden zijn. Dit betekent ook dat er in die tijd al schapen rondlopen en dat boeren de heidevelden onderhouden.

Terwijl archeologen in heel Europa nog lang napraten over de tweelinggrafheuvels bij de Echoput, liggen deze heuvels er nu rustig bij, aan een afgelegen paadje in het Kroondomein en volledig aan het zicht onttrokken.

deel dit verhaal via


Wat is uw verhaal? Wilt u ook een bijdrage leveren? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

locaties

personen

meer informatie

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.