De Heerlijkheid plaatst stenen grenspalen
±
-
-
1775
v. Chr.

De grenzen van de ‘Hooge en Vrye Heerlykheyd Het Loo’ worden in het midden van de 18e eeuw gemarkeerd met grenspalen. Aanvankelijk zijn dit in totaal 162 houten palen, maar in het vochtige laagland aan de oostgrens moeten die al snel vervangen worden door duurzame palen van Bentheimer zandsteen.

De Hoge Heerlijkheid bestaat al niet meer sinds de Franse tijd, maar haar grenzen komen in grote lijnen nog overeen met de huidige grenzen van de gemeente Apeldoorn. Op enkele plekken aan de oostkant van de gemeente zijn de originele stenen palen blijven staan. Op andere plekken rest enkel nog de grenspol: de heuvel waarop ooit een houten paal stond. De meeste palen en pollen zijn echter helemaal verdwenen.

In de jaren 1953-1955 legde stadshistoricus Reinier Hardonk (1898-1983) de toen nog overgebleven palen in kleur vast op glaspositieven. Deze bevinden zich nu in CODA Archief.

deel dit verhaal via


Wat is uw verhaal? Wilt u ook een bijdrage leveren? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.