Tour de Tepe – Wandel- en fietsroute

Tour de Tepe – Wandel- en fietsroute

De schoonheid van de Veluwe ontdek je op de fiets of al wandelend. Gewapend met camera leg je zelf de pracht van dit fotogenieke stukje Nederland vast. Tour de Tepe helpt je niet alleen op weg maar biedt ook inspiratie onderweg. Trek je wandelschoenen of stap op de fiets en ontdek de schoonheid van Apeldoorn en de Veluwe door de lens van je camera!

Richard Tepe (1864-1952) was een van de eerste natuurfotografen in Nederland. Zijn foto’s werden gepubliceerd in de boeken van bijvoorbeeld Jac. P. Thijsse en Rinke Tolman. Zo leverde Tepe een belangrijke bijdrage aan de opkomst van de natuurbescherming in Nederland. Tepe kwam in 1910 in Apeldoorn wonen en zou in Apeldoorn blijven wonen tot zijn dood in 1952. Vanwege de compositorische en esthetische kwaliteit wordt het werk van Tepe inmiddels hoog gewaardeerd. De bekende fotograaf en verzamelaar Willem Diepraam ‘ontdekte’ Tepe al in de jaren zeventig en kocht een groot aantal glasnegatieven van zijn hand. Die collectie deed Diepraam later over aan het Rijksmuseum. Inmiddels is deze collectie ondergebracht in het Nederlands Fotomuseum en ook online te bekijken. Tepe krijgt pas de laatste jaren de aandacht die hij verdient, onder meer door Christiane Kühlmann’s boek Richard Tepe. Photography of nature in the Netherlands 1900-1940 (Rijksmuseum Amsterdam 2007) en door zijn prominente rol in de tentoonstelling Jacht met de camera. Pioniers van de Nederlandse natuurfotografie in het Nederlands Fotomuseum in 2016. Onlangs heeft Tepe een plek gekregen in de ‘Eregalerij van de Nederlandse fotografie’ in het Nederlands Fotomuseum. Het werk van Tepe is ook opgenomen in de collectie van CODA Archief.

Tour de Tepe is een productie van CODA, Routebureau Veluwe en IVN Apeldoorn en kun je hier gratis downloaden.

Ook interessant

Tour de Papier – etappe-trappen op de Veluwe!

Tour de Papier – etappe-trappen op de Veluwe!

Met een route langs molens, sprengen én het nieuwste uit de wereld van de papierkunst ontdek je op de fiets de geschiedenis van de papierindustrie in Apeldoorn en op de Veluwe.
lees verder >
Vaste collectiepresentatie in CODA vertelt over de geschiedenis van Apeldoorn

Vaste collectiepresentatie in CODA vertelt over de geschiedenis van Apeldoorn

De historische collectie van CODA verhaalt over de geschiedenis van Apeldoorn en de Veluwe en omvat objecten en deelcollecties die van (inter)nationale betekenis zijn.
lees verder >
Op ontdekking met Wilhelm Röntgen door heden en verleden

Op ontdekking met Wilhelm Röntgen door heden en verleden

Met paviljoens en bijvoorbeeld wandel- en fietsroutes besteden we aandacht aan de ontdekker van de röntgenstralen en de betekenis van die ontdekking; toen, nu en in de toekomst.
lees verder >

Draai je telefoon
voor de beste beleving