Open Joodse Huizen | zondag 28 april
© Lusine-Grigoryan / www.jck.nl

Open Joodse Huizen | zondag 28 april

Op zondag 28 april is het voor het eerst mogelijk Joodse Huizen in Apeldoorn te bezoeken en het verhaal van en over de betreffende huizen en de bewoners te horen. Open Joodse Huizen wordt van 28 april tot en met 5 mei op verschillende plekken in Nederland georganiseerd.

In deze week zullen zo’n tweehonderd huizen, winkels, scholen en instellingen hun deuren openen om stil te staan bij de Joden die ooit op deze locaties gewoond hebben. Met deze persoonlijke verhalen maakt Open Joodse Huizen de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog invoelbaar.

Het programma op zondag 28 april is als volgt:

12.30 uur: Welkom in het Vierhuis, Laan van Groot Schuylenburg 91
13.00 uur: Openingsprogramma met een lezing door Annemiek Lely over Jesaias Herz en de zusjes Hoogstraal. Dit verhaal wordt ook beschreven in het boek Joodse Huizen dat op zondag 28 april te koop zal zijn.
13.30 uur: Muzikaal intermezzo met Joodse liederen door Robert la Boresa

14.00 uur: Afsluiting eerste deel van het programma

14.30 uur: Aanvang tweede deel van het programma met een keuze uit:
- Bezoek aan het Herinneringscentrum waar het verhaal over Philip Fuldauer, onderdirecteur van Het Apeldoornsche Bosch, verteld wordt door kleindochter Yvonne Elzas.
- Bezoek aan het Vierhuis waar het Vertelgenootschap vertelt over Klara van Aals
- Bezoek aan een woning aan de Zutphensestraat waar een verpleegkundige van Het Apeldoornsche Bosch woonde
- Lezing door Annemiek Lely over Het koffertje van oom Tom'.
- Wandeling over het terrein van Het Apeldoornsche Bosch

16.30 uur: Einde programma

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch is geopend op woensdagen en zondagen van 10:00 tot 16:30 uur. U kunt op zondag 28 april vanaf 10:00 uur terecht in het Herinneringscentrum. Open Joodse Huizen op zondag 28 april wordt georganiseerd door Joodse Open Huizen, Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch, werkgroep Gedenkstenen Joods Apeldoorn en het Apeldoorns Gidsen Collectief.

Meer informatie over Open Joodse Huizen is te vinden op jck.nl/open-joodse-huizen.

Ook interessant

Het grote kwartet van Apeldoorn

Het grote kwartet van Apeldoorn

26 maart lanceerde wethouder Peter Messerschmidt het nieuwe kwartetspel 'Het grote kwartet van Apeldoorn'. Dit spel, geïnspireerd door de elf thema’s van 'Het grote verhaal van Apeldoorn', heeft een extra categorie genaamd 'Bekende Apeldoorners', waardoor er in totaal twaalf kwartetten te verzamelen zijn.
lees verder >
Tentoonstelling Travelling Bricks in CODA

Tentoonstelling Travelling Bricks in CODA

De reizende tentoonstelling Travelling Bricks beleeft zijn Nederlandse première van 21 april tot en met 25 augustus 2024 in CODA Museum Apeldoorn. In de tentoonstelling ontdek je alles over transport en vervoermiddelen en natuurlijk laat je je fantasie de vrije loop met de 200.000 steentjes waarmee je zelf een auto, fiets, boot, raket, trein of nog niet bestaand vervoermiddel kunt bouwen!
lees verder >
Tour de Papier – etappe-trappen op de Veluwe!

Tour de Papier – etappe-trappen op de Veluwe!

Met een route langs molens, sprengen én het nieuwste uit de wereld van de papierkunst ontdek je op de fiets de geschiedenis van de papierindustrie in Apeldoorn en op de Veluwe.
lees verder >

Draai je telefoon
voor de beste beleving