Toen ik 4 jaar oud was, verhuisde ik van het westen van Nederland naar Apeldoorn. Je kan dus zeggen dat ik een getogen Apeldoorner ben. Ik werk vanaf 2018 met veel plezier bij Cultuur en Erfgoed voor deze gemeente. Ik voel me bevoorrecht om als jonge Apeldoorner te werken op een plek waar ik heel veel leer over de geschiedenis van mijn woonplaats en de dorpen eromheen.
Ik heb meer het besef gekregen hoe divers Apeldoorn is en hoe bijzonder de geschiedenis is. Ik blijf me elke keer verbazen als ik weer iets nieuws heb geleerd of als ik iets vanuit een ander perspectief bekijk. Zo weet ik sinds ik hier werk dat Apeldoorn vele archeologische monumenten uit de prehistorie en de vroege middeleeuwen kent. Ook vind ik het interessant om te weten dat Apeldoorn eind negentiende/begin twintigste eeuw een heel chique, rijk dorp was. Dat is heel anders dan het Apeldoorn wat ik vanaf 1998 ken. Gelukkig hebben we de gebouwen en monumenten nog en alle verhalen die over de geschiedenis zijn verteld. Favorieten kiezen vind ik lastig maar ik heb er een aantal gekozen waar ik persoonlijke een band mee heb.
Hieronder lees je mijn favorieten.
IJzerslakkenhoop Orderbos: Op een van mijn eerste werkdagen bij de gemeente ging ik er met mijn archeologiecollega’s heen. Ik vind het bijzonder dat naast mijn sportclub (AV’34) zoveel ijzerslakken uit de middeleeuwen liggen. Dat wist ik eerder niet terwijl ik hier toch vaak langs gelopen heb.
Radio Kootwijk: De geschiedenis van het gebouw is al bijzonder, als communicatieverbinding van Nederland naar toenmalig Nederlands-Indië. Maar het gebouw zelf vind ik architectonisch een schitterend kunstwerk. Een mooi voorbeeld van art deco met op het exterieur zelfs invloeden uit de Egyptische mythologie. Ik heb het gebouw van binnen mogen bekijken tijdens de Open Monumentendagen en ik zou iedereen aanraden om hetzelfde te doen!
Bioscoop/theater Minerva: Ook een gebouw dat ik als bezoeker mocht zien tijdens een editie van de Open Monumentendagen. Tegenwoordig zit hier een evangelische gemeenschap, maar vroeger was het een bioscoop. Wat er in 1956 tijdens Rock Around the Clock is gebeurd, is voor mij als jong mens zeer begrijpelijk, alhoewel de uitbraken heftig waren. Gelukkig is het niet erger geworden en hebben jonge mensen in die tijd de kans gekregen de film te zien.
Koningin Julianatoren: Welke Apeldoorner is niet opgegroeid met de Julianatoren? Als kind ben ik hier vaak geweest en heb ik deze toren ook mogen beklimmen.