Ossip Zadkine bij 'De Drie Schonen', 1963
Ossip Zadkine bij 'De Drie Schonen', 1963
'De Grote Orpheus' voor schouwburg Orpheus
'De Grote Orpheus' voor schouwburg Orpheus
Een van de beeldjes van spelende kinderen door John Grosman en Bram Roth, die dankzij Fraaier Apeldoorn in eht Sprengenpark werden geplaatst (nu in Park Berg en Bos)
Een van de beeldjes van spelende kinderen door John Grosman en Bram Roth, die dankzij Fraaier Apeldoorn in eht Sprengenpark werden geplaatst (nu in Park Berg en Bos)
Oprichting van het fonds Fraaier Apeldoorn
±
-
-
1951
v. Chr.

In 1951 is op initiatief van de Vereniging van Beeldende Kunstenaars te Apeldoorn door de gemeente het fonds Fraaier Apeldoorn in het leven geroepen. Doel is de ‘verfraaiing van Apeldoorns openbare wegen, pleinen en gebouwen door middel van werken van beeldende kunstenaars’. Het nieuwe fonds wordt jaarlijks aangevuld vanuit de leges die de gemeente heft op de verstrekking van bouwvergunningen. Uit het fonds kunnen opdrachten voor en aankopen van kunstwerken worden betaald, maar ook het onderhoud van die kunstwerken.

Om de besteding van de gelden uit het fonds verantwoord te laten verlopen wordt een zeskoppige adviescommissie in het leven geroepen waarin naast een wethouder en enkele ambtenaren van de gemeente die zich bezighouden met inrichting van de stad ook drie vertegenwoordigers uit de kunstwereld zitting hebben. Voorzitter is de voorzitter van de Vereniging Beeldende Kunstenaars de architect H. Berkhoff.
Het is niet helemaal duidelijk welke werken in de daaropvolgende jaren met steun van het Fonds tot stand zijn gebracht. Wel lijkt het erop dat de belangrijkste aankoop van het fonds, in 1962, meteen ook het einde van Fraaier Apeldoorn inluidt…
Eind 1962 heeft het college van B&W een bezoek gebracht aan de tentoonstelling van beeldhouwer Ossip Zadkine in Arnhem. Ze keren begeesterd terug en willen de beeldengroep ‘Les Trois Belles’ (De Drie Schonen) graag aankopen ter versiering van de keermuur van de parkvijver, tegenover de nieuwe flats aan de Sprengenweg. Het daarvoor benodigde geld, begroot op 30.000 gulden, wordt gevonden in een budget dat nog beschikbaar is voor ‘bijzondere wijkvoorzieningen’.

Het reisgezelschap heeft echter zijn oog ook nog laten vallen op een ander beeld van Zadkine: ‘De grote Orpheus’. Met instemming van de raad wordt ook dit beeld aangekocht om te zijner tijd een plaatst te krijgen in het nieuwe cultureel centrum. Het voor deze tweede aankoop benodigde geld wordt opgenomen uit het fonds Fraaier Apeldoorn.
De adviescommissie wordt bij de totstandkoming van dit besluit in het geheel niet betrokken. Voorzitter Berkhoff moet het vernemen uit de pers. Voorzitter Berkhoff bedankt hierop voor de eer net als medelid Bonk. Fraaier Apeldoorn hield daarmee op te bestaan. Het geld ging over naar een nieuw Fonds Aankopen Kunstvoorwerpen.

deel dit verhaal via


Wat is uw verhaal? Wilt u ook een bijdrage leveren? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

locaties

Geheugen van Apeldoorn: De Drie Schonen

Geheugen van Apeldoorn: De Grote Orpheus

Geheugen van Apeldoorn: Spelende kinderen

personen

meer informatie

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.