In 2009 kwam ik als senior archeoloog voor de gemeente Apeldoorn werken. Voor een archeoloog is de Veluwe een echte snoepwinkel: nergens zoveel archeologische sporen die nog zichtbaar in het landschap zijn. Denk aan de honderden grafheuvels of de duizenden sporen van middeleeuwse ijzerwinning. En wat te denken van het Uddelermeer en zijn rijke voorgeschiedenis?
Toen ik eenmaal in Apeldoorn aan het werk was, ontdekte ik nòg meer mooie verhalen. Over de oranjes, de watermolens, de bijzondere stadsgeschiedenis die Apeldoorn heeft en zijn oude, schriftelijke vermelding. Ik ken geen gemeente met zo’n bijzondere verhaal. Wie Apeldoorn niet kent, zal niet weten wat hij of zij mist. Maar als je Apeldoorn eenmaal hebt ontdekt en weet hoe deze stad, de dorpen en het buitengebied zich ontwikkeld hebben, dan weet je ook: er is maar één Apeldoorn, en dat ligt hier! Ondertussen heb ik Apeldoorn in verleden, heden en toekomst in mijn hart gesloten. Ik vind het dan ook heel mooi me niet meer alleen voor de archeologie, maar ook voor cultuur en erfgoed in te mogen zetten. Wat dan mijn favorieten zijn, dat is moeilijk om een keuze in te maken. Ik denk dat ik met zevenmijlslaarzen door het Grote verhaal van Apeldoorn heen stap.
Grafheuvels Vanenbosch: Het is hier, in dit stukje bos, dat meer dan honderd jaar geleden het onderzoek naar de grafheuvels op de Veluwe begon. En dat op uitnodiging van koningin Wilhelmina!
Slakkenhoop Orderbos: De grootste ijzerslakkenhoop van Nederland ligt gewoon bij mij om de hoek. Eerlijk gezegd zag ik hem ook pas na een paar jaar. Een bult met industrieel afval, maar dan wel van meer dan 1000 jaar oud! We hopen de slakkenhoop nog meer tot leven te brengen in de komende jaren.
Eerste schriftelijke vermelding: Hoe cool is dat?! Apeldoorn wordt al genoemd in schriftelijke bronnen aan het eind van de 8e eeuw! Realiseer je dat Amsterdam alleen nog uit water en moeras en pas eeuwen later als havenstadje verrees. Ik vind dat Apeldoorners best wat trotser mogen zijn op hun bijzondere geschiedenis.
Wenumse Watermolen: Er zijn nergens zoveel watermolens geweest als op de Veluwe. Alleen in de gemeente Apeldoorn hebben al wel 80 (!) watermolens gestaan. De Wenumse watermolen is de oudste molen die nog steeds draait. De eerste vermelding van deze molen komt uit 1313. Een geweldig mooie plek waar ook een heel mooi klompenpad begint.
Kinderboerderij de Maten: De Maten is een van de grootste bloemkoolwijken van Nederland. Waar voorheen hooilanden waren, groeide begin jaren ’70 van de 20e eeuw een gigantische wijk met een hele mooie, fijnmazige, groene basisstructuur. En daar waar mogelijk bleven oude elementen bewaard om een nieuwe functie in de nieuwe wijk te kunnen vervullen. Zo ook deze boerderij, die als kinderboerderij in gebruik werd genomen.