Spaarpot van de Apeldoornsche Coöperatieve Boerenleenbank, jaren 1935-1950
Spaarpot van de Apeldoornsche Coöperatieve Boerenleenbank, jaren 1935-1950
De bank in de jaren ‘60
De bank in de jaren ‘60
Bestuur van de Apeldoornse Boerenleenbank in de jaren ‘60
Bestuur van de Apeldoornse Boerenleenbank in de jaren ‘60
Apeldoornsche Coöperatieve Boerenleenbank opgericht
±
22
-
3
-
1909
v. Chr.

De Apeldoornsche Coöperatieve Boerenleenbank, die in 1972 zal fuseren met de Raiffeisenbank tot Rabobank, vervult vanaf haar oprichting in 1909 een centrale rol in Apeldoorn. De bank wordt in het leven geroepen voor de financiering van de boeren.

De Boerenleenbank is een coöperatieve organisatie en in wezen dus niet anders dan de Welkoop op de Stationsstraat, de melkfabriek Mariëndaal of de collectieve maalderijen in de dorpen. In Loenen was overigens al in 1905 een Boerenleenbank opgericht.

Het sleutelwoord bij alle transacties van de Boerenleenbank is vertrouwen. Bestuursleden van de bank gaan zelf op onderzoek uit, op huisbezoek om te kijken met wie ze te maken hebben; welke familie is het en over welke onderpanden kan men beschikken? Na uitvoerige gesprekken en onderzoek komt het bestuur dan elke dinsdag bij elkaar om besluiten te nemen over het al dan niet verlenen van een lening en de bijbehorende voorwaarden.
De bank speelt zo een centrale rol in het maatschappelijk leven en in de groei van Apeldoorn van dorp naar stad. Verenigingen, scholen, kerken en fondsen; overal is de Boerenleenbank bij betrokken. Die centrale positie onderstreept de bank in 1919 door een pand midden in Apeldoorn te betrekken aan het Marktplein. Tien jaar later wordt dit pand afgebroken en verrijst er op dezelfde plek een echt bankgebouw, met ingebouwde kluisruimte. Het gebouw wordt ontworpen door de Apeldoornse architect J.H. Klosters.

Dit bankgebouw wordt in 1952 weer vervangen door een nieuw pand met een statige ingang op de hoek van Marktplein en Marktstraat. In 1967 wordt dit bankgebouw voorzien van een modernistische uitbreiding aan de achterkant, in de Marktstraat, ontworpen door C.M.B van den Beld.
Het bankgebouw staat er nu nog, al is de imposante oude bankentree op de hoek verdwenen en is er ook geen bank meer in gevestigd. Tegenwoordig biedt het pand aan de Marktpleinzijde onderdak aan boekhandel Nawijn & Polak, terwijl in het deel aan de Marktstraatzijde verschillende winkels en horecagelegenheden zijn gevestigd.

deel dit verhaal via


Wat is uw verhaal? Wilt u ook een bijdrage leveren? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.