Op ontdekking met Wilhelm Röntgen door heden en verleden

Op ontdekking met Wilhelm Röntgen door heden en verleden

Er zijn maar weinig ontdekkingen die zo veel teweeg hebben gebracht als de ontdekking van de röntgenstralen in 1895. Het was Wilhelm Conrad Röntgen (1845-1923) die er in november van dat jaar achter kwam dat met bepaalde stralen door verschillende materialen heen gekeken kan worden. Een ontdekking die het startsein was voor baanbrekende ontwikkelingen in zowel de wetenschap als in de techniek en in de geneeskunde. Wilhelm Conrad Röntgen was een gewone jongen uit Apeldoorn die voor zijn ontdekking in 1901 de eerste Nobelprijs kreeg. Met paviljoens en bijvoorbeeld wandel- en fietsroutes besteden we aandacht aan de ontdekker van de röntgenstralen en de betekenis van die ontdekking; toen, nu en in de toekomst.

In samenwerking met Stichting Röntgen Apeldoorn besteedt CODA in twee paviljoens aandacht aan deze bekende Apeldoorner en zijn ontdekking: paviljoen Vertrekpunt X, op de eerste verdieping van CODA Centrale Bibliotheek en paviljoen Bestemming X, in de Showroom van CODA ExperienceLab in CODA Museum.

Bij Vertrekpunt X kom je onder andere meer te weten komen de band die Wilhelm Conrad Röntgen met Apeldoorn had, waar hij woonde en naar school ging en hoe hij deze stralen ontdekte. Bij

Bestemming X gaat de ontdekkingsreis verder en ontdek je bijvoorbeeld hoe je met behulp van röntgenstralen kunst kunt maken en hoe deze stralen ingezet worden bij het scannen van bagage. Dat röntgenstralen ons niet alleen iets over het heden vertellen, maar ook over het verleden, is te zien bij scans van De Nachtwacht waarmee duidelijk wordt hoe dit schilderij is opgebouwd.

Daarnaast zijn een historische fiets- en wandelroute beschikbaar die langs plekken voeren die voor in zijn Apeldoornse tijd voor Röntgen van betekenis zijn geweest, zoals het woonhuis van de familie.

Download hier de fietsroute.

Download hier de wandelroute.

Deze beide routes zijn historische routes. Dit betekent dat op een aantal plaatsen de in die route genoemde panden niet meer te vinden en/of vervangen zijn. Indien van toepassing is dit opgenomen in de tekst. Wie de route liever online bekijkt, klikt hier voor de wandelroute of hier voor de fietsroute.

Ook is er een educatief programma samengesteld waarmee je aan de hand van vragen en opdrachten meer te weten komt over Röntgen en wat bijvoorbeeld De Nachtwacht, een kikker en een kompas met röntgenstralen te maken hebben: Hand in hand met Röntgen. Je kunt deze onderzoekskaarten hier downloaden.

Ook interessant

Tour de Papier – etappe-trappen op de Veluwe!

Tour de Papier – etappe-trappen op de Veluwe!

Met een route langs molens, sprengen én het nieuwste uit de wereld van de papierkunst ontdek je op de fiets de geschiedenis van de papierindustrie in Apeldoorn en op de Veluwe.
lees verder >
Tour de Tepe – Wandel- en fietsroute

Tour de Tepe – Wandel- en fietsroute

Trek je wandelschoenen of stap op de fiets en ontdek de schoonheid van Apeldoorn en de Veluwe door de lens van je camera!
lees verder >
Vaste collectiepresentatie in CODA vertelt over de geschiedenis van Apeldoorn

Vaste collectiepresentatie in CODA vertelt over de geschiedenis van Apeldoorn

De historische collectie van CODA verhaalt over de geschiedenis van Apeldoorn en de Veluwe en omvat objecten en deelcollecties die van (inter)nationale betekenis zijn.
lees verder >

Draai je telefoon
voor de beste beleving