Luchtfoto van de Albaplas, 1993 (Foto Hans Snelleman)
Luchtfoto van de Albaplas, 1993 (Foto Hans Snelleman)
Vondst vuurstenen bij de Albaplas
±
-
-
1951
v. Chr.

Tijdens een excursie van geologen wordt in de zomer van 1951 bij de Albaplas in Loenen een vuursteenvindplaats ontdekt. Deze vindplaats ligt op de Scherpenberg, een uitloper van het stuwwallandschap, bij de zandgroeve en latere zandwinplas van steenfabriek Alba. Er worden in dit toenmalige heidegebied in totaal meer dan 1.000 stuks vuursteen verzameld, waaronder klingen, pijlpunten, kernen en afslagen. Deze vondsten zijn gedateerd op de middensteentijd, ongeveer tussen 8800 tot 4900 voor Christus.

De meest bijzondere vondst is een rolsteenhamer. De precieze functie van deze hamer is nog onderwerp van discussie, maar de meeste onderzoekers gaan ervan uit dat deze geheel doorboorde exemplaren als verzwaring van graafstokken dienen. De kleinere exemplaren zijn mogelijk gebruikt bij de bewerking van vuursteen.

Voor jagers-verzamelaars is de Scherpenberg een gunstige locatie: door de klimaatverandering vormt zich op de Veluwe een gesloten loofbos, een ideale plek om te jagen. Bij het kampvuur wordt de buit verwerkt en wordt eventuele schade aan de jachtuitrusting hersteld. Omdat de wilde dieren waar ze op jagen rondtrekken, blijven deze jagers-verzamelaar ook maar tijdelijk op één plek.

Van deze archeologische vindplaats is helaas niet veel meer over. Enige jaren na de ontdekking is het terrein met een machine vlakgemaakt en opgespoten, waarbij de vindplaats grotendeels verloren is gegaan. De Albaplas is tegenwoordig een natuurgebied.

deel dit verhaal via


Wat is uw verhaal? Wilt u ook een bijdrage leveren? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

locaties

personen

meer informatie

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.