Opening van Apeldoornse noodschool in Kruiningen
In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 wordt het zuidwesten van Nederland getroffen door een verschrikkelijke ramp: de Watersnoodramp. Een zware storm uit noordwestelijke richting, ongunstig samenvallend met vloed en springtij, doet het water tot extreme hoogte stijgen. 1836 mensen vinden de dood en duizenden moeten evacueren omdat huis en haard zijn weggevaagd.
Middenin het zwaar getroffen gebied ligt de gemeente Kruiningen. De burgemeester en wethouders van de gemeente Apeldoorn schieten Kruiningen te hulp en stellen in de raadsvergadering van 19 februari 1953 voor om deze Zeeuwse gemeente te ‘adopteren’. De raad stemt unaniem in met dit voorstel. De film die raadslid Willering tijdens de vergadering laat zien, met indrukwekkende beelden die hij zelf maakte in het rampgebied, zal hieraan zeker hebben bijgedragen.
De gemeente Kruiningen wordt, mede dankzij de steun uit Apeldoorn weer opgebouwd. In het dorp Oostdijk, dat in die tijd deel uitmaakt van de gemeente Kruiningen, kan de Stichting Ons Dorpshuis dankzij Apeldoornse ondersteuning op 2 december 1955 een eenvoudig houten gebouw in gebruik nemen, dat dienst doet als school en dorpshuis. Bij de opening is burgemeester Des Tombe aanwezig. Deze noodbarak wordt in 1984 vervangen door een stenen gebouw. Bij de opening daarvan wordt de naam ‘Dorpshuis Apeldoorn’ onthuld en deze prijkt nog altijd op de gevel aan de de Tweede Vlietweg 9 in Oostdijk.