Boeren

De familie Scherpenzeel bij de oogst, jaren ‘30
De familie Scherpenzeel bij de oogst, jaren ‘30

Geleidelijk richt de mens zich steeds meer op landbouw en veeteelt als voedselvoorziening. De nederzettingen van de laatprehistorische boeren liggen onder de grond verborgen, maar sporen van akkers en begravingen zijn nog altijd zichtbaar in het landschap. Zo worden vanaf 2900 voor Christus de laatste rustplaatsen met grafheuvels gemarkeerd. In de middeleeuwen wordt het klimaat droger en rukt het stuifzand op. De bewoning verplaatst zich dan van bovenop de stuwwal naar de flank van de stuwwal. De lagergelegen gebieden worden ontgonnen en er ontstaan dorpen. Om de akkers vruchtbaar te maken, worden ze bemest. De drassige lagergelegen gebieden in het IJsseldal worden afgewaterd en ontwikkeld tot akkers en weiden.

lees meer >

De favorieten van

Rob Bakker

'Gelukkig ben ik erg in (oude) geschiedenis geïnteresseerd, dus is een website als deze een schot in de roos'
Apeldoorn heeft goede oost-westverbindingen en als ‘bossenman’ ben ik hier helemaal in mijn element, met toch ook de reuring van de stad. Als fervent fietser zit ik hier in een soort Walhalla.
Rob Bakker

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.