Opening van de Welkoop-maalderij
Na de Eerste Wereldoorlog worden steeds vaker verschillende boerenbedrijven in coöperaties samengevoegd en zo ontstaat ook de Coöperatieve Landbouwers Handelvereniging. Deze vereniging vestigt zich in 1922 in een gebouw aan de Stationsstraat, met daarin een pakhuis, maalderij, winkelruimte en kantoor. Het ontwerp is van architect Henk Wegerif.
Het pand wordt zeventig jaar lang als Welkoop-maalderij en winkel gebruikt, maar verliest in 1992 haar functie. Na een lange tijd van leegstand wordt het gebouw gekraakt. Nadat het een grote restauratie ondergaat, krijgt het vanaf 2002 de functie van kantongerecht.
Het pand is voor Apeldoorn niet alleen vanwege de geschiedenis als maalderij belangrijk, maar het neemt ook een unieke plaats in in het oeuvre van architect Henk Wegerif. In dit ontwerp is namelijk duidelijk te zien dat hij beïnvloed is door de Amsterdamse School, iets dat bij andere gebouwen van hem veel minder zichtbaar is. Daarnaast is het een van de weinige panden in Apeldoorn in deze bouwstijl.
De gevels van het pand zijn in de loop der jaren nagenoeg ongewijzigd gebleven. Wel zijn tijdens de restauratie alle originele ijzeren ramen vervangen door nieuwe ramen, die naar het oude voorbeeld zijn gemaakt. Ook is tijdens de restauratie het oorspronkelijke kleurenschema, met als basiskleur blauw, weer hersteld.