Het Herenhul met de zwerfkei, ca. 1960 (foto Reinier Hardonk)
Het Herenhul met de zwerfkei, ca. 1960 (foto Reinier Hardonk)
Onder andere in 2022 organiseerde het Erfgoedplatform Apeldoorn een ‘heropvoering’ van een rechtszitting op de Herenhul (foto EPA)
Onder andere in 2022 organiseerde het Erfgoedplatform Apeldoorn een ‘heropvoering’ van een rechtszitting op de Herenhul (foto EPA)
De weg naar het Herenhul, 1954
De weg naar het Herenhul, 1954
De hertog spreekt recht op het Herenhul
±
-
-
1227
v. Chr.

De rechtspraak in de Gelderse Middeleeuwen voorziet net als die in onze tijd in de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan. Wie de uitspraak van een lokale rechter wil aanvechten kan zijn of haar zaak onder de aandacht van de Hoge Bank van het Veluws Landgericht brengen. Eén keer per jaar komt deze samen op het Herenhul onder voorzitterschap van de hertog van Gelre of diens plaatsvervanger.

Het Herenhul is een hoger gelegen plek in de bossen van het Englanderholt ten zuiden van Apeldoorn. De rechtszitting, die plaats vindt in de open lucht, heeft nogal wat voeten in de aarde. Er wordt een podium opgebouwd met een afdak voor de hertog en banken en zetels worden aangesleept zodat de aanwezigen – leden van de Gelderse ridderschap en vertegenwoordigers van de Gelderse steden - niet hoeven te staan. Er moet eten komen en drank en de paarden moeten ook verzorgd worden. Bovendien trekt het spektakel veel bekijks. Nabijgelegen herbergen zoals De Aap en Het Rode Hert draaien overuren.

Uit schriftelijke bronnen komt naar voren dat er al in 1227 recht wordt gesproken op het Herenhul en dat dit doorgaat tot 1620.  Het Herenhul is in die eeuwen behalve de locatie van de Hoge Bank van het Veluws landgericht ook de plek waar de heren van het Kwartier van Veluwe regelmatig bijeen komen om te vergaderen. Waarom deze vergaderingen en rechtszittingen nu juist op deze plek worden belegd, is onduidelijk. Het Herenhul bevindt zich vlak bij een kruising van eeuwenoude handelswegen. De Apeldoornse geschiedschrijver Reinier Hardonk vermoedde dat de plek al lang voor de eerste geschreven bronnen een belangrijke rituele betekenis had.

Mede op zijn initiatief markeert Het Gelders Landschap in de jaren ’50 de locatie door middel van een grote zwerfsteen. Ook wordt de begroeiing op de top van de heuvel dan verwijderd, zodat die meer in overeenstemming is met de Middeleeuwse situatie. In 2018 en 2022 brengt het Erfgoedplatform Apeldoorn op het Herenhul de middeleeuwse taferelen opnieuw tot leven met hulp van lokale toneelverenigingen en verhalenvertellers. De reconstructies van een rechtszittingen trekken veel bekijks.

deel dit verhaal via


Wat is uw verhaal? Wilt u ook een bijdrage leveren? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

locaties

personen

meer informatie

Draai je telefoon
voor de beste beleving

Door op "ja" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om de site navigatie te verbeteren en het site gebruik te analyseren  Bekijk ons ​​cookie- en privacybeleid voor meer informatie.